Hjem Nyheter Hamilton kritiserer «hvitt» F1 for å ikke bry seg

Hamilton kritiserer «hvitt» F1 for å ikke bry seg

Foto Mercedes - Wolfgang Wilhelm

Verdensmester Lewis Hamilton har kritisert F1 for å være stille i forbindelse med at George Floyd døde under arrestasjon i Minneapolis.

Store stjerner som Michael Jordan og Serena Williams har vært blant dem som har uttalt seg.

– Jeg ser dere som ikke sier noe, noen av dere er de største stjernene, likevel tier dere stille om denne urettferdigheten. Ikke et ord fra noen i min bransje, som selvsagt er en sport dominert av hvite. Jeg er en av de eneste fargede der – og likevel står jeg alene. Jeg hadde trodd at dere ville se hvorfor dette skjer, og at dere ville stå sammen med oss. Akkurat nå vet jeg hvem dere er – og jeg ser dere.

Hamilton understreker at han bare støtter fredelige demonstrasjoner, ikke de som har ranet butikker og satt fyr på bygninger.

– Det blir ikke fred før våre såkalte ledere skaper en endring. Dette gjelder ikke bare USA, dette gjelder for Storbritannia, Spania, Italia og over alt. Måten minoriteter blir behandlet på må forandre seg, hvordan man lærer folk i landet ditt om likhet, rasisme, klassisisme og at vi alle er like. Ingen er født med rasisme og hat i hjertet – det handler om hva du lærer av de vi ser opp til.

Får svar

Meldingen fra Hamilton har fått oppmerksomhet – både fra Charles Leclerc, Lando Norris, og  Daniel Ricciardo.

Leclerc postet tre meldinger på sin Twitter-konto der han sier:
– For å være helt ærlig. Jeg følte meg ukomfortabel og fant det upassende å uttrykke hva jeg tenkte på sosiale medier om denne situasjonen. Det er derfor jeg ikke har sagt noe før i dag. Jeg tok fullstendig feil!

Leclerc sier at han finner det vanskelig å finne ord for det han ser i videoen.

– Rasisme må møtes med handlinger, ikke stillhet.

Lando Norris sier at man må kjempe på det som er riktig, han oppfordrer sine fans til å handle – under emneknaggen #BlackLivesMatters.”:

Daniel Ricciardo teamkollega med Norris i McLaren neste sesong, og australieren var ute før Hamiltons uttalelse og kalte drapet «en skam».

Rasisme er gift og må håndteres – ikke med vold eller stillhet – men med samhold og handling.

Nicholas Latifi og Sergio Perez har også også uttalt seg på Twitter.