Hjem Nyheter 10 F1-rekorder Hamilton neppe vil ta

10 F1-rekorder Hamilton neppe vil ta

Ingen har vunnet flere F1-løp enn Lewis Hamilton – forrige helg tangerte han rekorden til Michael Schumacher med sin syvende VM-tittel – og er favoritt til å sikre seg sin åttende i 2021. Det er imidlertid en del rekorder engelskmannen neppe kommer til å ta.

1 Eldste fører
Det er svært lite sannsynlig at Hamilton vil fortsette lenge nok til å slå rekorden til Louis Chiron som eldstemann som har startet et F1-løp.

Chiron kjørte 29 løp mellom 1931 og 1955 – og kvalifiserte seg til sitt siste F1-løp i 1955. Da han startet Monaco Grand Prix var han 55 år og 292 dager. Chiron forsøkte å kvalifisere seg to ganger etter dette, men mislyktes både i 1956 og 1958.

2 Flest løp
Ja – det er selvsagt mulig å slå også denne rekorden for Lewis Hamilton. Men sannsynligheten for at Hamilton vil følge i Kimi Räikkönens fotspor er ikke veldig sannsynlig. Finnen sikret seg rekorden med løpet i Tyrkia, som var hans 326. løp. Hamilton har «bare» 264 – og selv om sjansene for at Kimi legger opp før Hamilton selvsagt er til stede, kan det virke som om briten har andre hobbyer enn F1 å drive med de neste årene.

3 Antall løpsseiere på rad
Når vi ser hvor utrolig dominerende Mercedes og Lewis Hamilton har vært de siste sesongene, er det nesten rart å se hvor langt unna Lewis Hamilton er fra å ta denne.

I 2013 vant Sebastian Vettel de siste ni løpene i sesongen – og ingen har vært i nærheten. Det beste Hamilton har å vise til, er fem på rad. Så selv om Hamilton ser ut til å gjøre om selv vanskelige løp til seier, klarer han neppe å ta denne med det første.

LES OGSÅ: Flere juniorer får muligheten

4 Eldste F1-vinner
Nok en rekord som Hamilton teoretisk sett kan ta – men ikke kommer til å gjøre. Luigi Fagioli vant Frankrike Grand Prix i 1951 – da var han 53 år og 22 dager.

Seieren kom i hans siste F1-løp – Fagioli startet syv løp etter at han fylte 50 år – og var på pallen seks ganger, med en seier, fire andreplasser og en tredjeplass.

5 Antall pole positions på rad
Selv om Lewis Hamilton har vært nære – så har han aldri klart å passer Ayrton Sennas rekord på åtte pole positions etterhverandre.

Senna avsluttet 1988-sesongen med tre – og startet 1989 med fem til.

Hamilton har riktignok rekorden for flest poles – men rekorden hans er på sju etter hverandre – det skjedde i 2015.

Denne sesongen har flere førere utfordret ham – ikke minst teamkompis Valtteri Bottas.

6 Flest pole positions på en sesong.
Det er kanskje vanskelig å tro at Hamilton, som har startet først 97 ganger – aldri har vært i nærheten av å ta flest på en sesong.

Sjansene for at han klarer å tangere den smått utrolige rekorden til Sebastian Vettel er ganske lite sannsynlig. I 2011 var Vettel raskest på kvalifisering hele 15 av 19 ganger. Det nærmeste Hamilton har vært er 12 på 21 i 2016.

Også her er det nok Valtteri Bottas som gjør det vanskelig. Finnen har vist seg meget rask på lørdagene – og selv om det skulle bli 23 løp i 2021 – ser det tøft ut for Hamilton å ta denne.

7 Eldste fører med raskeste runde
Ok enda en rekord som Hamilton kan ta – men som ikke vil skje. At Lewis Hamilton fortsatt kjører F1 året han fyller 46 er lite sannsynlig. Det gjorde imidlertid en annen F1-legende – nemlig Juan Manuel Fangio.

Han satte nemlig raskeste runde i Argentina Grand Prix i 1958. Da var han 46 år og 209 dager og satt bak rattet i en Maserati.

Hamilton leverer mange raske runder – men at han skal gjøre det i 11 år til er neppe sannsynlig.

8 Antall pallplasser på rad
Det ser ut som om Hamilton er på pallen i alle løp – men han har ikke en sjanse mot en fører som Michael Schumacher med 19 pallplasser på rad i sesongene 2001 og 2002.

Det beste Hamilton har klart er 16 på rad – en personlig beste han satte i 2014- og 2015-sesongen.

9 Flest pallplasser på rad fra starten av en sesong
Nok en gang er det en av rekordene til Michael Schumacher som neppe vil bli tatt. Tyskeren klarte nemlig 17 av 17 mulige i 2002. Det var en av hans aller mest dominerende sesongen – og han tok 11 seiere, fem andreplasser og en tredjeplass.

For Hamilton er den personlige rekorden på ni. Det klarte han både i 2007 og i 2015.

Denne sesongen startet som kjent bare med en fjerdeplass i Østerrike.

10 Fører som har ledet flest runder etter hverandre
Den siste rekorden på liste fremstår ved første øyekast å være fullt mulig å oppnå. Men selveste Alberto Ascari ledet ikke mindre enn 304 påfølgende runder over fem løp i 1952. Rekorden startet på andre runde av Belgia Grand Prix – og ble avsluttet med den siste under Nederland Grand Prix.

Nest best på denne listen er Ayrton Senna, som ledet 264 runder etter hverandre i 1988.

Hamilton er bare en smågutt i denne sammenhengen med 144 runder. Den rekorden ble satt i 2019 da han ledet to løp fra start til mål både i Barcelona og Monaco.

Det som gjør denne rekorden så vanskelig å slå er selvsagt pit strategi. F1-team og førere forsøker å ikke gå inn på samme runde som de nærmeste konkurrentene – selvsagt for å kunne oppnå en fordel mot sine nærmeste konkurrenter.’

Kilde: Autoweek – Wikipedia