Hjem Nyheter Lansering Haas i trøbbel – igjen

Haas i trøbbel – igjen

Støynivået rundt Haas fortsetter – nå er det internasjonale dopingmyndigheter som reagerer på bruken av fargene til det russiske flagget.

Da Haas viste sin VF-21 denne uken, var fargene hentet fra hovedsponsoren, kjemiselskapet Uralkali, for øvrig teamets første hovedsponsor siden kaosselskapet Rich Energy i 2019.

Haas har allerede tiltrukket seg mye oppmerksomhet, ikke minst som et resultat av signeringen av svært kontroversielle Nikita Mazepin – som ikke helt tilfeldig også er sønn av mannen som er hovedaksjonær i Uralkali, Dmitry Mazepin.

I tillegg skal jo Mick Schumacher få sin F1-debut for teamet.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at signeringen av Mazepin henger tett sammen med at Haas hadde behov for penger. Det begynner nok likevel å gå opp for Gene Haas at prisen begynner å bli temmelig høy.

I desember bestemte nemlig det internasjonale sportstribunalet (CAS) at den systematiske dopingen som Russland har drevet med fører til at russiske utøvere ikke skal kunne konkurrere under det russiske flagget de neste to årene.

Målet har vært å holde Russland utenfor OL – men får også konsekvenser ut over dette, som at Nikita Mazepin heller ikke kan bruke det russiske flagget i F1.

F1 er som vi vet regulert av Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), som har vært en del av det internasjonale antidopingsamarbeidet siden desember 2010.

Til tross for at FIA har godkjent designet til Haas, er det ikke sikkert at Libery Media setter pris på støyen det skaper, etterforskningen som det internasjonale dopingbyrået WADA har startet gjør det neppe lettere for dem.

En mulighet for Haas er selvsagt å fjerne selve flagget og beholde de russiske fargene – som også godt kan sies å være de amerikanske.

Alt dette – og fortsatt er ikke sesongen startet…