Hjem Nyheter Liberty lar seg inspirere av golf og tennis

Liberty lar seg inspirere av golf og tennis

Den nye sjefen i Liberty, Stefano Domenicali, planlegger å la helgene med sprintkvalifisering få samme status som vi ser i golf og tennis der enkelte løp inngår i en «grand slam».

Allerede i år vil F1 teste ut sprintkvalifisering, så langt er Silverstone og Monza plukket ut som løp der det nye formatet skal brukes, trolig får de følge av løpet på Circuit of the Americas.

Domenicali sier at de ønsker å bruke det nye formatet, om det viser seg å fungere, på et begrenset antall løp der oppmerksomheten er høy.

LES OGSÅ: Avlyser Singapore Grand Prix

– Vi ønsker å sette sammen en «grand slam» gjennom å plukke ut noen få løp. Vi må plukke ut noen løp i hver del av verden, enten det er de tradisjonelle eller helt nye – der vi kan utvikle dette formatet til noe helt spesielt.

I F1 har en «grand slam» ofte betegnet en fører som både tar pole, leder hele løpet og setter raskeste runde.

Domenicali snakker egentlig om to alternative varianter – den ene er å innføre noe som mer er i tråd med «triple crown» – altså det å finne Monaco Grand Prix, Indy 500 og 24 timer på Le Mans – her handler det om å vinne løpene som arrangeres med det nye formatet.

LES OGSÅ: Atle Gulbrandsen: Monaco bør bli time attack!

En Grand slam er i tennis det å vinne de åpne mesterskapene i England (Wimbledon), Australia, Frankrike og USA samme år. Du kan også ta en såkalt uekte grand slam, der det er tilstrekkelig å vinne turneringene i direkte rekkefølge, det vil si i løpet av to år.

I golf er en grand slam det  å vinne de åpne britiske og amerikanske mesterskapene, Masters-turneringen (i Augusta, Georgia, USA) og PGA-mesterskapet for profesjonelle samme år.

Men F1-sjefen snakker også om et slags hat trick gjennom helgen, altså at du tar pole, vinner det korte sprintkvalifiseringsløpet på lørdag før du vinner selve løpet.

I denne settingen snakker også Domenicali om å dele ut poeng til de førerne som klarer det. Han sier ikke noe om hvor mange poeng han ønsker å dele ut – og innrømmer at det ikke er diskutert med teamene.

Første helgen med sprintkvalifisering blir i Storbritannia Grand Prix i juli, og inneholder en tradisjonell kvalifisering på fredag, og så en form for sprintløp der resultatet bestemmer startrekkefølgen på søndag.

Det deles ut tre poeng til vinneren av løpet på lørdag, to til andreplassen og ett poeng til den som blir nummer tre. Det kommer imidlertid ikke til å være noen form for premieutdeling eller seremoni.

Målet med det nye formatet er å gjøre hele racehelgen mer interessant for publikum.