Hjem Nyheter Så mange prikker har førerne

Så mange prikker har førerne

OPPDATERT: Østerrike sørget for at flere førere sikret seg prikker på lisensen sin. Her er oversikten over snille og slemme gutter i Formel 1.

På samme måte som du får prikker på førerkortet om du ikke følger reglene, før F1-førerne prikker på førerlisensen om de gjør ting som FIA vurderer å være farlige. Det kan være om de får skylden for en kollisjon, ignorerer gulflagg, bryter regelverket ved sikkerhetsbil eller andre regelbrudd.

Prikkene blir slettet 12 måneder etter at de er tildelt.

Det å få noen prikker gjennom sesongen er ikke nødvendigvis en krise – men om en fører samler 12 poeng eller flere, så må du faktisk stå over ett løp.

LES OGSÅ: Gir opp jakten på Triple Crown

Siden systemet ble innført i 2014 har ingen blitt utestengt, men noen førere har vært ganske nærme. I 2017 hadde Daniil Kvyat 10 prikker – noe som nok førte til at han var litt mer forsiktig enn han ville vært ellers.

Ettersom fjorårets sesong startet sent og var mer komprimert enn normalt – vil det gå lenger ut i sesongen før prikkene fra fjoråret forsvinner.

Lewis Hamilton
2 prikker
Lewis Hamilton startet sesongen med seks prikker – nå har fire av dem forsvunnet – og igjen er bare de to prikkene for å ha ignorert at pitlane var stengt på Monza i fjor.

LES OGSÅ: Ny TV-grafikk gir mer innsikt for seerne

Valtteri Bottas
2 prikker
Startet sesongen helt plettfri – men sikret seg to prikker da han spant inne i pit lane på Red Bull Ring.

Max Verstappen
0 prikker
Til tross for at Verstappen har vært involvert i mye action de siste sesongene har han vært snill gutt – og holdt seg på matta etter at han var føreren med flest prikker både i 2015 og i 2018. Nå er imidlertid alle poeng slettet.

Sergio Perez
8 prikker
Sergio Perez startet sesongen med to prikker. Meksikaneren sikret seg imidlertid to nye poeng på Imola da han først kjørte av banen under sikkerhetsbil, og deretter passerte de to førerne igjen noe som ga ham 10 sekunders tidsstraff i tillegg til 2 poeng. Denne helgen fikk han to ganger 2 prikker for å ha presset Charles Leclerc av banen – to ganger.

To av poengene blir slettet senere i år – ett i august og ett i september.

Lando Norris
10 prikker
Lando Norris startet 2020 med blankt rulleblad, men på vei inn i 2021 er stillingen litt annerledes. Norris har med seg fem poeng som han tok med seg fra fjorårets sesong.
To av dem etter å ha ignorert gulflagg i det andre løpet på Red Bull Ring, og ytterligere tre poeng fra en tilsvarende hendelse i Tyrkia.

Denne sesongen har han sikret seg 3 prikker for å ha ignorert rødflagg i Baku – og nå 2 poeng for å ha presset Perez av banen i Østerrike.

To av poengene forsvinner 10. juli – mens de neste to den 14. november.

LES OGSÅ: USA får sitt andre løp

Daniel Ricciardo
1 prikk
McLaren-fører Daniel Ricciardo har en litt rufsete fortid, men i 2021-sesongen har han bare ett poeng å bekymre seg over så lang.

Sebastian Vettel
6 prikker
Sebastian Vettel var snill gutt i hele 2020 – det tok imidlertid ikke lang tid i 2021 før ha sikret seg hele tre poeng. Under Bahrain Grand Prix ble han først dømt for å ha ignorert dobbelt gulflagg under kvalifisering da Nikita Mazepin spant rundt på slutten av start/mål-strekka.

Deretter gikk det fra dårlig til verre da han fikk ytterligere 2 prikker for å ha kollidert med Esteban Ocon.

I Østerrike fikk han ytterligere ett poeng for å ha hindret Alonso under kvalifiseringen.

Dermed er han godt på vei mot resultatet fra 2019 – da var imidlertid tyskeren den føreren som samlet flest poeng – 7 – det samme som Daniel Ricciardo.

Lance Stroll
4 prikker
Lance Stroll har med seg tre prikker fra fjorårets Portugal Grand Prix da han forsøkte å kjøre forbi Lando Norris inn i banens første sving, noe som førte til en kollisjon mellom de to førerne. I tillegg sikret han ett ekstra poeng under Emilia Romagna GP for å ha passert Gasly utenfor banen.

Fernando Alonso
0 prikker
Ettersom Fernando Alonso har vært borte fra Formel 1 kommer han også inn med en førerlisens som er blank og ren.

Esteban Ocon
1 prikk
Estaban Ocon har stort sett vært en snill gutt på banen, og den eneste prikken han har med seg inn i denne sesongen er for å ha hindret George Russell i Q1 på Silverstone i fjor.

Carlos Sainz
1 prikk
Carlos Sainz har en prikk – den fikk han for å ha hindret Sergio Perez under fjorårets kvalifisering til Tyrkia Grand Prix.

Charles Leclerc
3 prikker
Den unge monegaskeren har tre prikker på sin førerlisens. De sikret han seg etter kollisjonen som tok ut både ham og Max Verstappen av fjorårets Sakhir Grand Prix

Pierre Gasly
1 prikk
2020 var en strålende sesong for Pierre Gasly. Ikke bare vant han sitt første løp, men han klarte det uten å samle en eneste prikk. Fortsatt klarer han seg bra – men fikk 1 poeng for å ha stått feil i starten av Spania Grand Prix.

Yuki Tsunoda
4 prikker
Tsunoda sikret seg sin første prikk på Imola etter at han hadde brutt track limits gjentatte ganger i Emilia Romagna GP, noe som førte til en fem sekunders straff i tillegg til 1 prikker. Deretter fikk han 1 prikk den første løpshelgen i Østerrike for å ha hindret Bottas på kvalifiseringen – og så to ganger 1 prikk for å ha krysset den hvite linjen ved innkjøring til pit – to ganger!

Antonio Giovinazzi
5 prikker
Hos Alfa Romeo gikk italienske Giovinazzi inn i sesongen med tre prikker. En av dem kom etter å brutt reglene bak sikkerhetsbilen på Silverstone, mens de to andre kom da han gikk inn i pitlane, til tross for at den var stengt, på Monza. I Østerrike fikk han ytterligere 2 prikker for å ha kjørt forbi under sikkerhetsbil.

Kimi Raikkonen
6 prikker
Kimi har seks prikker –  to kom etter kollisjonen med George Russell i Eifel Grand Prix. I Østerrike sikret han seg ytterligere 2 poeng etter å ha kjørt på Vettel.

Mick Schumacher
0 prikker
F2-mesteren kommer naturlig nok inn til F1 med rent rulleblad.

Nikita Mazepin
5 prikker
Russeren har gjort en del rare ting denne sesongen – og samlet ett poeng i Portugal for å ignorere blått flagg – deretter 1 prikk til i Spania for å hindre Lando Norris under kvalifiseringen – før han sikret ikke mindre enn 3 prikker i Østerrike for å ha ignorert dobbelt gulflagg i sving 5.

George Russell
6 prikker
Den unge briten har like mange prikker som landsmann Hamilton, etter å han samlet seg tre prikker både i Storbritannia Grand Prix og i Tyrkia – begge ganger etter å ha ignorert dobbelt gulflagg.

Nicholas Latifi
6 prikker
Alt så bra ut for Latifi frem til løpet i Baku. Da fikk han 3 priskker for ikke å ha svingt inn i pit mens feltet lå bak sikkerhetsbilen. Deretter fikk også han tre prikker for å ha ignorert dobbelt gulflagg i sving 5 på Red Bull Ring.