Hjem Nyheter Kaos i Ungarn da Ocon vant og Vettel ble disket

Kaos i Ungarn da Ocon vant og Vettel ble disket

Foto: LAT Images

Franskmannen Esteban Ocon tok sin første F1-seier i et Ungarn Grand Prix som startet med en kaotisk første runde. Dramatikken fortsatte også etter løpet.

Løpet i Ungarn startet på våt bane, noe som gjorde at samtlige førere startet på intermediate. Inn i første sving var det imidlertid en som overvurderte grepet – nemlig Valtteri Bottas. Finnen bremset for sent, traff Lando Norris og satte i gang en kjedereaksjon der han igjen traff Max Verstappen.

Feilen gjør at Bottas har fått fem plasser straff i neste løp, samt to prikker på superlisensen.

Løpet ble startet, men fire førere kunne ikke fortsette: Bottas, Charles Leclerc, Lance Stroll og Sergio Perez.

Lewis Hamilton startet i pole, og Verstappens problemer ga ham en unik mulighet til å ta kontroll over løpet. Imidlertid gjorde Mercedes en gedigen tabbe da løpet skulle settes i gang. Da førerne gikk ut av pitlane etter rødflagget som fulgte kaoset på første runde, hadde banen tørket opp. Alle teamene tok inn sine førere for å legge om til slicks, bortsett fra Hamilton. Han ble dermed stående alene på griden i restarten, på intermediate. Da Mercedes forstå feilen, tok de inn Hamilton som kom ut igjen sist – da ledet Ocon foran Vettel.

Vettel presset Ocon gjennom hele løpet, men klarte ikke å sette inn et avgjørende forsøk. Hamilton klatret seg opp gjennom feltet, og klarte å passere Carlos Sainz helt mot slutten og sikret seg tredjeplassen.

Kaoset fortsatt imidlertid i etterkant, da både Ocon og Vettel ikke kjørte sine biler inn i pitlane, men parkerte ute på banen. For Vettel sin del skyldtes dette at teamet fryktet at tyskeren var i ferd med å gå tom for bensin. Det viste seg å være en berettiget mistanke – da bilen ble undersøkt etter løpet viste det seg at Vettels Aston Martin ikke hadde den literen med bensin som regelverket sier at den skal ha. Dermed ble Vettel diskvalifisert fra andreplassen, noe som gir Hamilton andreplass og Sainz tredjeplassen han trodde han mistet til engelskmannen.

Diskvalifiseringen kom fem timer etter løpet, og FIA sier at selv om teamet fikk flere sjansen til å få ut tilstrekkelig med bensin fra bilen, klarte de bare å hente ut tre desiliter.

– De 18 poengene vi taper er selvsagt svært skuffende, men det tar ikke fra Sebastian den fantastiske og feilfrie kjøringen han hadde i dag. Vi viste at bilen har meget bra fart i løpet, sier Aston Martin i et uttalelse.

Seieren til Ocon var både han og Alpine-teamets første.