Hjem Feature Atles blogg Atle Gulbrandsen: Snart er alle brikkene på plass

Atle Gulbrandsen: Snart er alle brikkene på plass

Nå venter vi bare på hvem som blir teamkameraten til Valtteri Bottas i Alfa Romeo.

Mye har skjedd i «silly season» de siste dagene. Sergio Perez og Fernando Alonso forlenget med henholdsvis Red Bull og Alpine, Kimi Räikkönen annonserte at han gir seg etter sesongen, Valtteri Bottas tar over plassen til sin landsmann i Alfa Romeo, George Russell går til Mercedes, Alpha Tauri fortsetter med sine to førere og Williams har signert Nicholas Latifi og Alexander Albon.

Dermed er det bare en plass ledig, og det er hos Alfa Romeo. Nå kan det selvsagt komme noen overraskende nyheter om at for eksempel Mick Schumacher forlater Haas til fordel for Alfa Romeo, men jeg tror ikke det skjer. Jeg tror det blir Schumacher og Mazepin et år til for Haas.

Og når det gjelder den ledige plassen i Alfa Romeo tror jeg Antonio Giovinazzi får et år til. Men dagens nyhet om Albon til Williams viser at alt er mulig, for den nyheten kom overraskende på meg. Og det er noen andre kandidater til Alfa-setet som Illot, Shwartzman, Hülkenberg, de Vries, Piastri, Zhou osv.

Riktignok fikk jeg rett i at Nicholas Latifi fikk fornyet tillit, men jeg trodde ikke Alexander Albon skulle få sjansen.

Jeg skal forsøke å forklare hvorfor.

Hovedårsaken er at jeg ikke ble spesielt imponert over Albon i Formel 1. Han kom til F1 etter å ha blitt nummer tre i F2 bak George Russell og Lando Norris, men jeg hadde ventet mer av ham i Formel 1. Og til slutt fikk han også sparken, og ble erstattet av Sergio Perez. I år har han kjørt bra DTM, men årets DTM med GT3-biler har svært lite til felles med Formel 1.

Jeg hadde mer tro på føreren som havnet på plassen bak Albon i F2 i 2018, nemlig Nyck De Vries. Nederlenderen vant F2 året etter, og i år har han vunnet det elektriske Formel E-mesterskapet. Og Formel E er kanskje det mesterskapet i verden med det høyeste nivået på førere etter Formel 1.

Det er alltid vanskelig å sammenlikne idrettsutøvere i en materialsport som racing, men jeg har hatt en følelse av at De Vries er bedre enn Albon. Dessuten er De Vries tilknyttet Mercedes, som har et tett samarbeid med Williams.

Likevel valgte altså Williams Albon, og selv om jeg er overrasket, kan jeg forstå hvorfor. Albon har erfaring fra Formel 1, og er bare et år eldre enn De Vries. Albon har også vært teamkamerat med Latifi i F2, og George Russell har visstnok anbefalt sin landsmann (som riktignok kjører under thailandsk flagg). Han var et tryggere valg enn De Vries, og har mer fremtid foran seg enn for eksempel Nico Hïlkenberg eller Daniil Kvyat, som også var kandidater.

Red Bull sier forøvrig at Albon ikke er tilknyttet Red Bull akkurat nå, men at han kan bli det i fremtiden. Sånn sett kan Albon være en aktuell fører for Red Bull igjen også om noen år, om han imponerer i Williams. Noen lurer på om det kan påvirke Dennis Haugers muligheter for å komme inn i F1, og det kan det jo på en måte. Men for Dennis gjelder det uansett å imponere i Formel 2. Han må være i toppen der for å få sjansen i Formel 1.

Atle Gulbrandsen
@atlegulbrandsen

Atle Gulbrandsen er Formel 1-kommentator og programleder på Viaplay og V Sport. Han har kommentert Formel 1 på norsk TV siden 1997, da han ble verdens yngste Formel 1-kommentator, bare 17 år gammel. Han er også aktiv bilsportutøver selv, og jobber ellers som konsulent og sportssjef i Norges Bilsportforbund.