Hjem Nyheter Dramatikken i Brasil

Dramatikken i Brasil

Foto: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
Etter fredagens kvalifisering i Brasil er det fullt kaos – og både Lewis Hamilton og Max Verstappen har blitt innkalt til dommerne – og begge risikerer straffer som kan få store utslag for VM-kampen.

Lewis Hamilton ligger altså 19 poeng bak Max Verstappen i førermesterskapet før løpet i Brasil – allerede senere i dag skal det deles ut 3, 2 og 1 poeng i sprintløpet. I morgen skal det kjøres om full pott i løpet.

Tidlig i den første treningen ble det klart at Lewis Hamilton har byttet motor – igjen – og at han må ta fem plasser straff i søndagens løp. Han så imidlertid raskest ut på treningen, og i kvalifiseringen fredag kveld var han klart raskere – tok pole i sprintløpet og så ut til å kunne ha en god mulighet til å sikre seg tre viktige poeng.

Men så dukket det altså opp et dokument fra FIA som viste at Mercedesen til Hamilton ikke var innenfor det regelverket som gjelder for DRS-vingen – og åpningen av denne. Det var mistanke om at den øverste delen av vingen var for fleksibel, når DRS ble åpnet – og at den dermed ga for stor åpning i forhold til hva regelverket tillot.

Historien ble ikke mindre pikant av at det viste seg at Red Bull allerede før kvalifiseringen hadde tatt kontakt med FIA der de stilte spørsmål om vingen var innenfor regelverket.

Vi fikk imidlertid ikke noe svar – fordi høringen ble utsatt til lørdag morgen – brasiliansk tid.

Så dukket det opp en amatørvideo – den viser Max Verstappen som er bak sin egen bil og kjenner på bakvingen – og deretter går han bort til bilen til Hamilton – og ser – og etter alt å dømme – kjenner på bakvingen.

Dette har gjort at Max Verstappen nå er innkalt til dommerne fordi regelverket sier klart at når bilene er i Parc Ferme – kan ingen røre disse – uten at det er etter godkjenning av representanter for FIA.

Verstappen er altså borte og kjenner på vingen, som senere Mercedes blir beskylt for å ha jukset med.

Det er selvsagt ingen grunn til å tro at Verstappen er grunnen til at vingen til Mercedes ikke er innenfor regelverket – men det gjør det svært vanskelig for dommerne – for hva skal de gjøre?

Er begge disse bruddene på regelverket like alvorlige? Skal begge diskvalifiseres – hva som de bare straffer en av dem – hva om de finner ut at vingen til Hamilton ikke er ulovlig – mens det Verstappen gjør er et klart brudd.

Og ikke minst – hvor skal denne straffen tas? Skal den tas i sprintløpet senere i dag, eller skal den tas i løpet i morgen. Får vi et løp der begge VM-kandidatene må starte bakerst – eller blir det kamp på sprinten senere i dag?

Vi visste at løpet i Brasil ville bli spennende – men at det skulle bli SÅ spennene var det neppe noen som forsto.