Hjem Nyheter Trening 1 og 2: Rivalenes dag

Trening 1 og 2: Rivalenes dag

2021 Abu Dhabi Grand Prix, fredag- LAT Images
Det er duket for ett av tidenes mest spennende og dramatiske sesongavslutninger i Formel 1 hvor det er poenglikt mellom den syvdoble verdensmesteren Lewis Hamilton i Mercedes og Red Bull-fører Max Verstappen som kjemper om sin første sammenlagttriumf.

Skulle poengstillingen stå seg ved at begge bryter eller ikke tar poeng under søndagens løp, så går trofeet til Verstappen, da han har én seier mer enn Hamilton i år som i så fall vil gå i nederlenderens favør. Utover det er det altså enkelt og greit førstemann til mål av begge disse, da ingen andre heller har teoretisk sjans til å utfordre om VM-tittelen.

Fredagen av en løpshelg innebærer alltid to treningspass på én time hver, og har ingen annen betydning enn at man får et smakebit på hvordan teamene og førerne ligger an og mestrer banen, men selve resultatet har ingen innvirkning på søndagens løp.

Under den første treningen fredag formiddag var det dog Max Verstappen som var raskest, med nesten totideler på Hamiltons lagkamerat Valtteri Bottas. Egentlig skilte det bare 33 tusendeler mellom Verstappen og Hamilton, men sistnevnte fikk den rundetiden strøket da han var utenfor banen, og dermed ble den ikke loggført. Hans nest bestetid var derfor 3,5 tidel bak Verstappen, bokført som tredjetid.

I den andre fritreningen 2,5 time senere svarte den 36 år gamle briten med en kanonrunde og forbedring omlag halvannet sekund fra første treningspass, mens Verstappen forebedret seg med «kun» syv tideler og klokket seg inn på en fjerdetid. Det skilte også godt over halvsekundet mellom Hamilton og Verstappen under andre treningspass.

Men dette var på deres beste enkeltrunde, og andre trening brukes mer til å simulere løpskjøring hvor man har mer bensin i bilen og tar vare på dekkene på en annen måte. Og her stod det seg vesentlig jevnere og ikke minst var Verstappen vesentlig raskere sammenliknet med forspranget til Hamilton, så VM-dramaet lever fortsatt i beste velgående selv. Forøvrig verdt å nevne at den franske Alpine-føreren Esteban Ocon imponerte med en andretid, 34 hundredeler bak Hamilton og fem hundredeler foran Valtteri Bottas.

Finalehelgen på Yas Marina Circuit i Abu Dhabi fortsetter med ytterligere én fritrening lørdag formiddag, etterfulgt av årets siste – og kanskje viktigste – kvalifisering som setter startposisjonene for søndagens løp.