Hjem Nyheter Azerbaijan: Får vi en ny klassiker?

Azerbaijan: Får vi en ny klassiker?

Foto: Mercedes / Wolfgang Wilhelm
Løpet i Bakus gater har vist seg å ofte føre til spennende og underholdende kamper de siste årene. Hva kan vi forvente oss før helgens Azerbaijan grand prix?

Tekst: Joakim Stenløs

I fjor fikk vi se et svært interessant løp hvor hverken Max Verstappen eller Lewis Hamilton fullførte innenfor topp 10. Sergio Perez toppet til slutt en populær pall sammen med Pierre Gasly og Sebastian Vettel.

Og nettopp Sergio Perez går inn i helgen med visse forventninger knyttet til seg. Etter en god sesongstart, som blant annet inkluderer seieren i Monaco, ligger Perez nå på en sterk 3. plass i mesterskapet – kun 15 poeng bak teamkamerat Max Verstappen. Spørsmålet er nå om Perez virkelig kan blande seg inn i tittelkampen, og ikke minst om Red Bull i så fall vil tillate han det. Max Verstappen har på sin side aldri stått på pallen i Baku, og vil utvilsomt være ute etter å endre den statistikken denne helgen.

LES OGSÅ: Perez med overraskende seier

Charles Leclerc har hatt noen tøffe uker etter å ha startet sesongen sterkt. Brutt løp fra ledelse i Spania og en nedtur fra pole-posiston til 4. plass på hjemmebane i Monaco har resultert i at Leclerc nå har mistet ledelsen og initiativet i førermesterskapet. Både han og Ferrari trenger en opptur i Baku hvor han tok pole i fjor.

Mange spør seg også om Mercedes nå kan ta steget opp og kjempe om seire igjen, og kanskje til og med blande seg inn i konstruktør-mesterskapet. Laget viste positive takter i Spania, og Gerorge Russell har imponert hele sesongen og står med topp 5-plasseringer i alle løp.

Men bilen har foreløpig ikke sett sterk nok ut til å kjempe om seire. I Monaco presterte ikke Mecedes overveldene bra – men det kan ha handlet like mye om banens natur som om selve bilen. Lewis Hamilton har uttalt Silverstone som et mål for når han håper at Mercedes kan kjempe i toppen. Baku er et av kun to løp før Silverstone, så bilen burde ikke være for langt unna Red Bull og Ferrari denne helgen om Hamilton skal få målet sitt oppnådd. Kanskje nærmer det seg at Hamilton igjen kan kjempe om seire, og ikke minst at Russell kan ta sin første.

Russell kunne feire på pallen i Barcelona, kanskje kan han snart ta steget opp til toppen?
Foto: Steve Etherington / Mercedes F1

En annen som håper på å endelig sikre sin første seier er Lando Norris. Briten har prestert godt de siste løpene til tross for at han har slitt med sykdom. Hvem vet hva han kan utrette med full fitness?

Men i konstruktørmesterskapet ser det verre ut for Mclaren så lenge Daniel Ricciardo presterer som han gjør. Silly season er i gang, og presset øker på Ricciardos sete. Riktig nok rapporteres det om at det kun er Riccardo selv som har muligheten til å avslutte kontrakten allerede etter årets sesong, men et betimelig spørsmål er hvor lenge en seiersvant fører gidder å henge så langt bak de beste førerne.

Og det er ikke bare Australieren som er under press før de neste løpene. Mick Schumacher har fortsatt ikke tatt poeng i Formel 1, og har i tillegg forårsaket noen kostbare kollisjoner. Fernando Alonso må også prestere godt for å fortjene en videre kontrakt på bekosting av F2-mester Oscar Piastri. En annen som virkelig har presset på seg er Nicholas Latifi, som nærmest er avhengig av gode prestasjoner de neste løpene for å ikke forsvinne ut av sirkuset allerede i sommer.

LES OGSÅ: Silly season: Kontraktstatus og de heteste ryktene

For nordmenn er forhåpningene gjerne vel så store til Formel 2-løpene i Baku etter at Dennis Hauger fikk sin første seier i Monaco. Opprinnelig hadde man ikke de største forventingene til Azerbaijan på Dennis vegne, men etter prestasjonene i Monaco er det lov å håpe på gode prestasjoner også her. Selv om gatebanen i Baku er langt bedre egnet for forbikjøringer enn det vi fikk se i Monaco blir det spesielt viktig for Hauger å sette sammen en god kvalifisering, og være i en god posisjon også i søndagens hovedløp.

Sjekk ut 5 dramatiske øyeblikk fra Azerbaijan: