Hjem Nyheter Førerne går ut mot trakasseringen blant fansen

Førerne går ut mot trakasseringen blant fansen

Foto: LAT Images

I løpet av helgen kom det flere rapporter om ulike former for trakkasering blant fansen på Red Bull Ring. Nå går førerne og ut og krever handling fra Formel 1.

Joakim Stenløs

Spesielt rapporterte kvinnelige tilskuere om både fysisk og psykisk trakassering på tribunene. I tillegg har det blitt rapportert om rasistiske og homofobiske utsagn. Dette kommer på toppen av en generell utvikling blant fansen med økt fiendtlighet mellom tilhengere av ulike lag og førere.

Formel 1 kom før søndagens grand prix med en uttalelse hvor de fordømte oppførselen som uakseptabel, og sier de har tatt opp problemet med arrangøren og sikkerhets-teamet. 

Førerne gjør det klart at de krever handling fra formel 1 etter helgens hendelser. Løps-vinner Leclerc mener de det gjelder må holdes langt unna sporten, og fremhever førernes ansvar for å snakke om temaet:

«Som førere har vi følgere fra hele verden. Vi burde snakke om det så folk hører.»

Sebastian Vettel er også klar på at de det gjelder burde bli utestengt fra sporten: 

«Hvor enn disse folkene er, så burde de skamme seg og de burde bli utestengt fra all racing livet ut.»

Hamilton: «We Race As One var bare ord»

Lewis Hamilton er også en av de som går hardt ut mot helgens hendelser. Det etter en periode hvor rasisme har vært skuffende aktuelt i Formel 1.

«Det er tid for handling. «We Rase as One» var vell og bra, men det var bare ord. Det endret ingenting; det var ingen finansiering mot noe; det var ingen program for å faktisk skape endring og starte samtalen.»

«Jeg sier bare at det ikke er nok. Det er uakseptabelt. Det er ikke nok.»

Max Verstappen foreslår at alkohol-inntaket muligens burde reduseres. 

«Jeg sier det ikke som en unnskyldning (for deres handlinger), men disse tingene kan bli regulert.»

Den klare hoved-andelen av fans i Østerrike støttet nettopp Verstappen, men Mercedes team-sjef Toto Wolff gjør det klart at vi ikke må generalisere fansen. 

«Det er noen få amøber, folk med en celle. La oss ikke gjøre det til en generell ting.»

Mer gledelig prøvde Aston Martin å gjøre det de kunne for noen av ofrene for trakasseringen, og delte ut VIP-pass. De fikk også blant annet komme inn i Mercedes-garasjen, og møte noen av sine favoritt-førere. 

Hva Formel 1 planlegger å gjøre med denne saken videre er foreløpig ikke kjent.