Hjem Nyheter Herta ferdig-testet – snart må Mclaren bestemme seg

Herta ferdig-testet – snart må Mclaren bestemme seg

Colton Herta. Foto: Mclaren Media

Herta har denne uken testet fjorårets McLaren-bil på Portimao-banen. Snart må teamet bestemme seg for hvilke to rookies som skal kjøre fredags-treninger denne sesongen, og ikke minst avklare Daniel Ricciardos fremtid. Om ikke Ricciardo fortsetter er det flere som banker på døren. 

Joakim Stenløs

Herta, som har 7 løps-seire i Indycar, har på mandag og tirsdag denne uken testet fjorårets Mclaren-bil. Onsdag er det Mclarens simulator-fører Will Stevens som kjører. 

Amerikaneren kjørte totalt 162 runder og 750 kilometer rundt Portimao-banen, og var selv en fornøyd mann i etterkant av testingen:

«Det var veldig gøy, to flotte dager å bli akklimatisert til bilen som åpenbart er ganske annerledes enn det jeg er vant til å kjøre.»

«Og for en bil. For en bil å kjøre. Det er veldig spesielt å ikke bare ha en første test i en Formel 1-bil, men i en løps-vinnende Formel 1 bil er enda kulere.»

Herta var også ute etter å gjøre et godt inntrykk under testen:

«Du vil alltid imponere folk med hvor fort du kan kjøre en racerbil, uansett hva omstendighetene er.»

Team-sjef Andreas Seidl uttrykker at laget var imponert over Hertas kjøring: 

«Jeg må si at laget var rimelig imponert over hvordan Colton taklet alle disse utfordringene med hans profesjonelle tilnærming.»

Må velge førere til fredags-treninger

Hertas test denne uken er avgjørende for Mclaren, som enda ikke har bestemt seg for hvilke to førere som skal kjøre fredags-treninger for teamet. Hvert Formel 1-lag må slippe til en rookie i hver av sine to biler på en fredags-trening i løpet av sesongen. 

Team-sjef Andreas Seidl sier til Autosport at de vil vente til de har testet alle kandidatene før de bestemmer seg for hvem som skal få kjøre fredags-treningene.

Tidligere i år har også Jehan Daruvala testet fjorårets Mclaren-bil, og er sannsynligvis også aktuell for å kjøre fredags-trening for teamet. Det samme er Hertas Inydycar-kollega Patricio O’Ward, som testet bilen i etterkant av fjorårets sesong-avslutning i Abu Dhabi.

Nå er også Alex Palou klar for Mclaren-familien. Les mer her! 

Kandidat til fast sete?

Noen spekulerer i at Mclaren kan ta en sikkelig sjanse, og gi Herta et fast Formel 1-sete om Ricciardo skulle forsvinne ut. Det kan også være aktuelt den dagen Ricciardos kontrakt med Mclaren går ut etter 2023, samtidig som Hertas kontrakt med Andretti-teamet går ut. Svært mange håper på å igjen få inn en amerikansk fører i formel 1, og Herta er sammen med Logan Sargeant, som herjer i Formel 2 om dagen, den heteste kandidaten. 

Men før det kan skje må Herta forbedre resultatene sine i Indycar. Denne sesongen har vært mer varierende enn i fjor, og Herta må klatre høyere opp i mesterskapet for å kunne kapre tilstrekkelige poeng til super-lisensen. Per nå står amerikaneren med for få poeng over de tre siste sesongene.

Om det ikke skulle lykkes for Herta å kapre et sete hos Mclaren, kan han håpe på at Andretti kommer inn som det ellevte laget i Formel 1. Herta kjører for Andretti-teamet i Indycar, og er ventet å få sjansen i Formel 1 om laget får innpass. Flere spekulerer i om testen i stor grad er en vennetjeneste fra Zac Brown til Mario Andretti som en forberedelse til Andretti-teamets mulige Formel 1-deltagelse. Per i dag er motstanden fra de eksisterende F1-lagene stor, og Andretti har fortsatt en vei å gå for å komme inn i sirkuset.

Om Ricciardo skulle forsvinne ut av Mclaren etter denne sesongen er det nok av mulige kandidater til å ta hans sete. Patricio O’Ward, en annen mulig kandidat til et fremtidig Mclaren-sete, ligger foreløpig bedre an enn Herta i årets Indycar-sesong. Meksikaneren er også allerede en del av Mclaren-familien, og har som nevnt også testet Mclarens 2021-bil.

Om ikke Mclaren skulle ta sjansen på en IndyCar-fører er det også nok av alternativ i F1 og F2. I silly season har det lenge virker som at en ting er klart, og det er at Piastri kommer til å erstatte Latifi i Williams. Men fortsatt er ingenting offentliggjort, og i følge The Race er heller ingenting signert. Om Ricciardo skulle ende med å gi seg i Mclaren etter denne sesongen er Piastri et hett alternativ. Også Alex Albon og Sebastian Vettel er nevnt som en mulighet, ettersom at Mclaren med det kan unngå en situasjon hvor de må låne Piastri fra Alpine. Det er heller ikke sikkert at Alpine ønsker å låne ut den talentfulle føreren til Mclaren i en slik situasjon. 

LES OGSÅ: Førerne går ut mot trakkaseringen blant fansen

Ricciardo-situasjonen må avklares

Men det er som kjent Ricciardo som holder nøkkelen. Det skal kun være han som kan avslutte kontrakten, og i utgangspunktet er det grunn til å tro at han vil fullføre kontrakten. Men prestasjonene har vært alt annet enn imponerende denne sesongen. Faktisk har Ricciardo aldri før hatt en så dårlig start på sesongen. Det er ingen umulighet at Ricciardo er lei av det hele, og kanskje også ønsker å avslutte på egne premisser fremfor å stå uten kontrakt etter neste sesong.

Uansett er det viktig for Mclaren å avklare Ricciardos fremtid raskest mulig. Enten for å planlegge fremtiden med Ricciardo, eller for å kunne signere den ideelle erstatteren før det er for sent.