Spenningen er kanskje ikke til å ta og føle på i mesterskapet om dagen, men det er en rekke rekorder som potensielt kan stå for fall denne høsten. Og ikke overraskende inkluderer mange av de Max Verstappen. 

Joakim Stenløs 

Verstappen har håvet inn seire denne sesongen, og tok sin 10. seier for året på hjemmebane på Zandvoort. Dermed mangler Verstappen nå bare 3 seire for å tangere rekorden for flest seire i en sesong, og 4 for å sette ny rekord med 14 seire.

Rekorden deles per i dag av en rimelig suksessfull duo: Michael Schumacher og Sebastian Vettel. Michael Schumacher vant 13 av 18 løp i 2004 (seier i 72% av løpene), og Sebastian Vettel vant 13 av 19 løp i 2013 (seier i 68% av løpene). 

For å oppnå en like stor prosent-andel som Michael Schumacher må Verstappen opp på 16 løps-seire denne sesongen. Det vil bety seier i hele 6 av de 7 resterende løpene i årets sesong. Men for å ta rekorden både i antall seire og høyest seiers-prosent kreves det enda mer. Alberto Ascari kan nemlig skilte med seier i 75% av løpene med 6 seire av 8 mulige i 1952. Om Verstappen skal slå denne rekorden krever det seier i alle de gjenværende løpene denne sesongen.

Står Vettels streak for fall?

Om han først skal vinne så mange løp, kan han også begynne å tenke på en annen rekord som er i Sebastian Vettel’s besittelse, nemlig rekorden for  sammenhengende Grand Prix-seire. Vettel vant dominerende 9 løp på rad fra Belgias Grand Prix til og med Brasils Grand Prix i 2013. 

Verstappen tok på sin side sin 4. seier på rad på Zandvoort. Det er krevende nok å komme opp på Vettel’s imponerende rekord, men om Verstappen til slutt skulle ende opp med å vinne alle gjenværende løp vil den nye rekorden potensielt lyde på hele 11 seire. Med det vil også Red Bull tangere McLarens rekord for flest sammenhengende seire fra 1988. 

Alonso håver inn rekorder

Fernando Alonso har denne sesongen allerede tatt rekorden for flest Grand Prix-runder kjørt fra Kimi Raikkonen. Nå står nok en rekord for fall: Alonso startet på Zandvoort sitt 348. Grand Prix-løp. På Monza vil han tangere Kimi Raikkonen’s 349 starter, og fra og med Singapore Grand Prix vil rekorden være hans. Om Alonso i tillegg kommer til mål på Monza vil han være føreren med flest løp fullført, med 278 løp. 

Alonso gir seg ikke i Formel.1 med det første, og håver inn flere og flere rekorder!

LES OGSÅ: Verstappen seiret på hjemmebane

Kan Hamilton holde fast på sin rekord?

Lewis Hamilton kan ta rekorden for flest sammenhengende sesonger med minst en Grand Prix-seier, om han vinner et løp denne sesongen. Per nå deler Hamilton rekorden med Michael Schumacher med 15 sesonger. Allerede har årets sesong blitt hans første uten seier før sommerpausen (sett bort fra 2020-sesongen hvor ingen løp ble kjørt før sommerpausen), og briten vil i det lengste håpe at 2022-sesongen ikke blir hans første uten seier. 

I tillegg kan Hamilton måtte gi slipp på en annen rekord: flest mesterskaps-poeng i en sesong. Briten innehar nå rekorden med 413 poeng fra 2019-sesongen. Verstappen kan med full klaff potensielt nå 492 poeng i årets sesong, riktig nok med et løp mer å gjøre det på enn Hamilton i 2019. 

Lewis Hamilton har vunnet minst et løp siden Formel 1-debuten for McLaren i 2007 – blir årets sesong hans første uten seier? Foto: Mclaren Media

LES OGSÅ: Ut mot trakkasering: –Helt uakseptabelt!

Red Bulls dominanse viser seg

Verstappen kan også slå sin egen rekord for flest pall-plasser i en sesong. I fjor tok Verstappen 18 pall-plasser på 22 forsøk, og i år kan nederlenderen potensielt nå 19 pall-plasser på like mange forsøk. 

Red Bull kan med pall-plass i alle gjenværende løp passere Mercedes i antall pall-løp med 184 totalt. Riktig nok er dette avhengig av at Mercedes ikke tar flere pall-plasser. Fortsatt er det langt opp til Ferrari, McLaren og Williams med henholdsvis 600, 399 og 244 pall-løp. Merk at et pall-løp her telles som et pall-løp uavhengig om laget tar en eller to pall-plasser. I antall rene pall-plasser ligger Red Bull fortsatt 51 pall-plasser bak Mercedes.

Med full klaff kan Red Bull også tangere Mercedes’ rekord fra 2016 på antall pall-plasser i en sesong. Red Bull har til nå 19 pall-plasser, og kan med begge førerne på pallen i alle gjenværende løp komme opp på 33 som er Mercedes nåværende rekord. 

Red Bull har dominert og satt rekorder før – denne sesongen kan det settes nye rekorder! Her fra Vettel’s 9. seier på rad i Brasil 2013. Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Mindre ettertraktede rekorder kan også stå for fall

Lando Norris og George Russell, som forøvrig begge står med 75 løp, innehar per nå henholdsvis 6 og 7 pall-plasser. Russell kan med full uttelling slå Nick Heidfeld’s rekord: 13 pall-plasser uten en seier. Nå tror nok de aller fleste at både Norris og Russell vil gå ut av karrieren med minst en Grand Prix-seier, men de kan altså potensielt ta et pit-stopp innom rekorden for flest podium uten å ta en seier. Norris vil også med 4 poeng til være føreren med nest mest poeng tatt uten å vinne et løp med 392 poeng. Nico Hulkenberg topper listen med 521 poeng uten seier. 

Valtteri Bottas har hatt en heller krevende sommer, men med en pall-plass i løpet av høsten vil finnen tangere Rubens Barichello’s rekord på 68 pall-plasser uten en verdensmester-tittel. 

LES OGSÅ: Superlisensen eneste hindring for Herta