Nyck De Vries ble kastet til ulvene denne helgen, og nederlenderen tok muligheten med begge hender. Selv håper han på mer i fremtiden, og team-sjef Jost Capito utelukker ingenting. 

Joakim Stenløs

De Vries kjørte sin tredje fri-trening for like mange lag denne sesongen på fredag, da han hoppet inn i Aston Martin-bilen. Men det skulle vise seg at helgen skulle by på mer kjøring enn som så. Alex Albon ble satt ut av blindtarm-betennelse, og med det hadde det plutselig dukket opp en unik sjanse for De Vries.

Og den skulle han ikke la glippe. I gårsdagens kvalifisering endte Albon på en sterk 13. plass, og grunnet de mange grid-straffene i forkant av dagens løp skulle debutanten starte fra 8. posisjon. De Vries imponerte gjennom hele løpet, og holdt følge med midt-feltet inn til en knallsterk 9. plass og to poeng. Men de poengene kunne fort forsvunnet like fort som de kom.

De Vries ble nemlig kalt inn til dommerne etter løpet for “ujevn kjøring” bak sikkerhetsbilen, men her var det faktisk en fordel å være fersk i Formel 1-sammenheng. De Vries slapp nemlig unna med en reprimande:

“Føreren fortalte at etter den andre runden under sikkerhetsbil var han usikker på hvorfor displayet hans viste at han var i fare for å være under delta-tiden. Samtidig håndterte han bremse-problemer og var i radiokontakt med teamet om dette problemet, så han fikk ingen råd fra teamet i forhold til delta-tiden hans. Han reduserte derfor hastigheten for å holde seg over delta-tiden.

Dommerne noterte seg at føreren var en “siste minutt”-erstatning for den vanlige lag-føreren og hadde kjørt denne bilen for første gang i FP3 ved dette arrangementet. Derfor bestemmer dommerne seg for å ilegge straffen med en irettesettelse i stedet for en høyere straff.”

Med andre ord ble De Vries’ niende plass stående, og nederlenderen som mange aldri trodde at kom til å komme seg til Formel 1 kan feire poeng i sitt aller første Formel 1-løp, en prestasjon han forøvrig er den 67. føreren i Formel 1-historien, og den 7. føreren på dagens grid, til å oppnå.

LES OGSÅ: Verstappen seiret bak sikkerhetsbilen – publikum forlot banen i protest

De Vries i dagens løp, foran Zhou som lenge presset han for posisjoner. Foto: Williams F1.

– Jeg var veldig nervøs

De Vries selv var naturligvis en fornøyd mann etter løpet:

«Jeg tror ikke det har sunket helt inn enda. Jeg elsket i dag. Jeg hadde det fantastisk, jeg nøt det. Jeg sov ikke i natt, jeg var veldig nervøs. Men jo nærmere løpet kom så følte jeg meg mer gira og glad. Faren min var her og kunne se det. Jeg er bare takknemlig for denne muligheten og hvordan vi var kapable til å ta den. Jeg vet at vi ble hjulpet av at andre biler stoppet og grid-straffer, men til syvende og sist leverte vi. Det er jeg stolt av, og ingen kan ta det fra oss.»

De Vries håper naturligvis på mer i fremtiden, men vil også nyte øyeblikket:

“Forhåpentligvis får jeg en sjanse neste år, men dette er definitivt en drøm som går i oppfyllelse, og jeg er veldig imponert over det vi har gjort på kort varsel, så jeg skal gå å nyte det nå!”

De Vries ble også kåret til driver of the day, noe han også selv var tydelig stolt over. Nå er det mange som tror at det å se De Vries i den blå Williams-bilen vil bli en vane. Nederlenderen er en av navnene i diskusjonen om det ledige setet hos Williams, som Latifi per nå innehar. En søknad kan knapt skrives bedre enn å sikre poeng i sitt første løp – seks posisjoner foran mannen han ønsker å ta setet fra. Latifi har forøvrig fortsatt ikke tatt poeng i årets sesong.

LES OGSÅ: Disse rekordene kan stå for fall denne høsten

Capito: “Overgikk forventingene”

Williams-sjef Jost Capito forteller at De Vries overgikk hans høye forventinger, og at De Vries er aktuell for det ledige setet hos Williams:

“Han har ikke vist noen nerver. De var der på innsiden, men som et lag prøvde vi også å fjerne dem og ikke legge noe press på ham. På forhånd sa jeg til ham: ‘ha det gøy. Jeg bryr meg ikke om du kommer deg gjennom første sving eller ikke, bare ha det gøy.’ Da vet vi at han kan levere.

Jeg har kjent Nyck en stund, og vi er venner. Han står alltid på listen, men han har også andre forpliktelser, så det er opp til ham. Han har vist hva han kan i Formel 1. Han har ikke overrasket meg. Jeg hadde veldig høye forventninger, og han overgikk dem. Han må se hva fremtiden hans bringer, og derfra går vi videre.»

LES OGSÅ: Hauger klatret 15 plasser på Monza