Hjem Nyheter Red Bull har gått over budsjettaket – FIA vurderer straffetiltak

Red Bull har gått over budsjettaket – FIA vurderer straffetiltak

Foto: Dan Istitene / Getty Images / Red Bull Content Pool

Onsdag kom bekreftelsen mange har ventet på fra det internasjonale bilsportforbundet: Red Bull gikk i fjorårets sesong over budsjettaket. Men fortsatt vet vi ikke hvilke konsekvenser det vil få. 

Joakim Stenløs

Red Bull er skyldige i prosedyrebrudd og for et «mindre» brudd av budsjettaket. Det vil si at de har brukt inntil fem prosent for mye av budsjettet på totalt 145 millioner dollar. 

Aston Martin er også skyldige i prosedyrebrudd, men de skal ikke ha brukt for mye penger. Williams har tidligere fått en bot på 25 000 dollar for prosedyrebrudd. 

FIA vurderer straffetiltak

Fortsatt er det ikke kjent hvilken straff Red Bull kan forvente. En «mindre» overtredelse kan innebære følgende straffer: 

  • Offentlig reprimande
  • Trekk av poeng i konstruktør-mesterskapet
  • Trekk av poeng i fører-mesterskapet 
  • Suspensjon fra konkurranse
  • Begrensninger på aerodynamisk testing i fremtiden
  • Reduksjon av fremtidig budsjettak

Selv om det altså er mulig at Red Bull kan trekkes i poeng, er det svært sannsynlig at de vil ende opp med mindre alvorlige konsekvenser enn det ved et «mindre» brudd. FIA vurderer for øyeblikket hvilke konsekvenser både Red Bull og Aston Martin vil møte, og det er ikke kjent når dette vil bli offentliggjort. Williams har tidligere begått prosedyrebrudd, og måtte da betale en bot på 25 000 dollar.

Straffen vil i utgangspunktet bestemmes ved en akseptert enighet mellom partene. Om ikke partene blir enige, eller FIA av andre grunner ønsker det, eksisterer det et eget vurderingspanel som vil avgjøre straffen.

LES OGSÅ: Verstappen verdensmester etter full forvirring

Red Bull: Overrasket og skuffet

Red Bull er selv ikke enige med FIAs funn, og uttrykker skuffelse over dagens offentliggjøring.

– Vi noterer oss funnene gjort av FIA av et «mindre forbruksbrudd av de finansielle reguleringene» med overraskelse og skuffelse. 

– Vår 2021-innsendelse var under budsjettaket, så vi må nøye gjennomgå FIAs funn ettersom at vår oppfatning fortsatt er at de relevante kostnadene er under budsjettaket for 2021. 

– På tross av formodningen og posisjoneringen av andre, er det selvfølgelig en prosess i tråd med regelverket sammen med FIA som vi respektfullt vil følge mens vi vurderer alle alternativene som er tilgjengelige for oss.