Hjem Feature Atles blogg Atle Gulbrandsen: Bok om Formel 1

Atle Gulbrandsen: Bok om Formel 1

Når det er Formel 1-feber i Norge, så er det kanskje ikke så rart at det kommer en ny norsk bok om Formel 1 heller? Og nå er den ute i butikkene.

Formel 1-feberen herjer fortsatt i Norge med rekordhøye seertall på Viaplay og rekordmange nordmenn som reiser rundt på Formel 1-løp. Helt slik var det ikke i 2010 da jeg skrev boken Grand Prix – Historien om Formel 1, sammen med Morten Malmø, men det var likevel gøy å skrive den første norske boken om Formel 1, og jeg tenkte det skulle bli med den ene.

I vinter ble jeg imidlertid kontaktet av ikke mindre enn tre forlag som alle ville at jeg skulle skrive en ny norsk bok om Formel 1, nå som interessen hadde tatt helt av. Jeg takket nei til alle sammen…

Årsaken var at jeg rett og slett ikke hadde tid. Det å kommentere Formel 1, sammen med mine andre konsulentoppdrag, er så tidkrevende at jeg ikke så for meg at jeg ville ha tid til å skrive en Formel 1-bok i tillegg. Men så kom Kagge Forlag med en genial idé; hva om vi skaffer en såkalt «ghostwriter» som kan skrive teksten, også forteller du ham hva han skal skrive om?

Som sagt så gjort, og like etterpå hadde jeg det første møtet med forfatter Thomas Karlsen. Et møte ble til mange, i tillegg til at jeg leste inn alle kapitlene på en lydopptaker, slik at Thomas kunne skrive det ned på papir. Også har han jobbet med teksten, og resultatet har blitt en 200 siders lang bok om Formel 1 sin historie, hva Formel 1 går ut på, hvordan sporten finansieres, hva som kreves for å bli god, litt om min jobb som Formel 1-kommentator og min drøm om å bli Formel 1-fører selv og så videre. Bokens navn er Formel 1 – på innsiden av en verden i 350 km/t.

Dette er en bok for alle som er interessert i Formel 1, og spesielt de som ikke har fulgt sporten så lenge. Selv skulle jeg ønske at boka kunne ha vært dobbelt så lang, men på den annen side tror jeg det er lurt at den ikke er lenger enn den er. Den er en kjapp innføring i hva Formel 1 er for noe – sett med mine øyne.

Når man skriver en bok er det alltid to spørsmål man lurer på; vil den selge, og vil folk like den?

Foreløpig ser det bra ut. Forhåndssalget har gått over all forventing, og tidligere denne uken måtte jeg signere 1000 bøker som ble sendt ut til de som hadde forhåndsbestilt. Vi har også fått vår første anmeldelse, og den var heldigvis bra.

De neste dagene og ukene skal jeg besøke en rekke redaksjoner for å snakke om boka, og det vil også bli mulighet til å kjøpe signerte utgaver flere steder. For eksempel på Pokalen Barcode i Oslo onsdag 19.10 klokken 18.00, hvor vi skal ha en liten boklansering, og på Broom Live på Oslo Motor Show lørdag 29.10 klokken 11.30.

Atle Gulbrandsen
@atlegulbrandsen

Atle Gulbrandsen er Formel 1-kommentator og programleder på Viaplay og V Sport. Han har kommentert Formel 1 på norsk TV siden 1997, da han ble verdens yngste Formel 1-kommentator, bare 17 år gammel. Han er også aktiv bilsportutøver selv, og jobber ellers som konsulent.