Hjem Nyheter F1 USA returnerer med folkefest, nye navn og tittelsjanser

USA returnerer med folkefest, nye navn og tittelsjanser

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Formel 1 er tilbake i USA denne helgen, og i Austin er det igjen klart for folkefest. Denne gangen med nye navn og nye tittelsjanser. 

Joakim Stenløs

Som vanlig skal løpet kjøres på Circuit of the Americas. Neste år blir det hele tre løp i USA, men det er kun løpet i Austin som kjøres på en permanent racerbane. Sett bort fra 2020-sesongen har det blitt arrangert løp her hvert år siden 2012. Med andre ord markerer årets løp det tiende Formel 1-løpet på denne banen. 

Det er Lewis Hamilton som har sikret flest seire her med fem i tallet. I fjor var det Max Verstappen som tok seieren foran nettopp Hamilton. Spørsmålet er om noen kan utfordre årets verdensmester denne gangen. Charles Leclerc har i alle fall kjørt fort her før, og står med banerekorden her fra 2019 (1:36.169).

I år som i fjor forventes det over 400.000 tilskuere gjennom helgen. Med andre ord ligger det til rette for en real folkefest i Austin. Løpet her har tidligere blitt omtalt nærmest som en festival, og det med god grunn. Gjennom helgen står store artister som Ed Sheeran, Post Malone og Green Day for underholdningen utenfor banen.

Foto: Mercedes F1 / Jiri Krenek.

Nye tittelsjanser

Max Verstappen sikret forrige helg sin andre verdensmestertittel etter at det oppsto full forvirring rundt poengutdelingen. Red Bull har allerede planlagt fest for Verstappens tittel etter løpet i Austin, men de kan fort måtte gjøre plass til å feire to titler søndag kveld.

Denne helgen kan Red Bull nemlig også sikre konstruktørmesterskapet, og de vil med det bryte Mercedes rekke med åtte titler på rad. For at det skal skje må Red Bull unngå at Ferrari tar 19 poeng mer enn de denne helgen. Om Ferrari skulle ta full pott med dobbeltseier og poenget for raskeste runde vil det fortsatt holde for Red Bull å ta tredje- og fjerdeplassen.

LES OGSÅ: Varhaug om Haugers lagbytte: – Må gå etter de beste folka

«The Andretti» avdukes

Selve banen er lik som før, men den siste svingen har denne uken blitt omdøpt til «The Andretti» til ære for Mario Andretti. Amerikaneren har kanskje fylt 82 år, men han kjørte likevel en moderne Formel 1-bil så nylig som forrige uke da han kjørte McLarens bil fra 2013 rundt Laguna Seca.

Mario Andretti ble Formel 1-mester i 1978, og er fortsatt den siste amerikaneren til å vinne mesterskapet. Det er heller ingen amerikanere som har vunnet et løp siden Andretti tok sin siste seier i Nederlands Grand Prix samme år. 

Se sendetidene for helgen her! 

Amerikansk rookie

Formel 1 har heller ikke hatt en Amerikansk fører siden Alexander Rossi kjørte fem løp i 2015, men denne helgen kan Logan Sargeant ta et første steg mot å bli den neste amerikaneren i sirkuset. Han er høyaktuell for et fast sete neste sesong, og skal denne helgen kjøre sin første fritrening for Williams på hjemmebane. 

Og han er ikke den eneste som får prøve seg. I tillegg til Sargeant skal også Theo Pourchaire, Robert Schwartzman og Alex Palou kjøre såkalte Rookie-treninger denne fredagen. Samtlige lag må denne sesongen slippe til rookies i minst to treninger, og etter at mange lag har utsatt den plikten vil en hel haug med førere vil få muligheten de fire siste løpshelgene.

Her er oversikten over Rookie-treninger denne sesongen: