Hjem Nyheter FIA vil lære av fotball

FIA vil lære av fotball

Etter mye kritikk av dommeravgjørelser, sier FIA at de tar lærdom av hvordan fotball og rugby praktiserer sin videodømming.

Uroen som fulgte etter den dramatiske avslutningen av 2021-sesongen ble tilsynelatende med over til 2022-sesongen. Løsningen med to race directors har fungert dårlig – og det hele toppet seg i Japan der en redningstraktor ble sendt inn på banen. Det skapte en farlig situasjon for Pierre Gasly – men det var franskmannen som endte opp med straff.

Nå sier FIA at de har gjennomført den første delen av et program som skal øke standarden på dømmingen, og at de har benyttet data og video fra de siste løpene til å finne den riktige linjen.

FIA-president Ben Sulayem sier målet er å iverksette «best practice» og utnytte en desentralisert racecontrol etter samme modell som vi kjenner fra VAR i fotball – der flere dommere kan sitte og vurdere videomateriale fra løpet og gi støtte til de som er til stede på banen.

Som en del av denne prosessen vil F1 få besøk av representanter for PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) – som er ansvarlig for dommerne i Premier League under sesongfinalen i Abu Dhabi.

FIA skriver også at de vil rulle ut et nytt treningsprogram for løpsledelse på tvers av alle sine mesterskap for å tiltrekke seg kandidater fra hele verden.