Hjem Nyheter Slik sendes F1-testingen

Slik sendes F1-testingen

Foto: Red Bull
Viaplay sender alle de tre dagene med F1-testing fra Bahrain. Her oppdaterer vi deg på alt du trenger å vite for å følge med.

Tekst: Stein Pettersen
Grafikk: TVkampen.com

Se stadig oppdatert testplan for alle teamene nederst i saken!

Det blir lange dager for den som skal følge all F1-testingen fra Bahrain som starter torsdag morgen klokken 08.00.Etter en times lunchpause fra 12.00 til 13.00 så fortsetter testingen frem til klokken 17.30 alle tre dagene.

Hva er testing?
F1-teamene har jobbet hardt gjennom vinteren for å utvikle årets biler, men det er likevel ikke før de får testet dem på banen at de virkelig vet om de har lykkes med arbeidet.

Gjennom de siste 20 årene har mengden testing som har vært tillatt blitt redusert til et minimum, alt for å redusere kostnadene.

Før årets sesong tillates det kun tre testdager, i tillegg til dette kan teamene gjennomføres to dager med 15 kilometer og to dager med 100 kilometer med kjøring under et svært strengt regelverk. Dette kalles ofte for «filmdager» – men det gir imidlertid muligheter til å få en indikasjon på hvordan bilen fungerer.

Før 2022-sesongen fikk teamene tre ekstra testdager i Barcelona, men dette var et resultat av at man før sesongen hadde gjort store endringer på bilene.

Testingen skal gi teamene en mulighet til å oppdage større problemer med bilene, slik at det er mulig å gjør endringer før sesongstart.

Ettersom teamene får tre lange dager med testing, så gir det dem mulighet til å teste bilene under full belastning, på samme bane som sesongen starter bare en uke senere.

Hva kan vi lære av testingen?

Det er kun en bil fra hvert team som kjører under testing, noe som gjør at trafikken på banen blir begrenset. De fleste teamene vil gi førerne sine omtrent like mye test-tid, men vi kan også se at enkelte prioriterer de førerne som gir best tilbakemelding til teamet, eller slippe til en av reserveførerne sine.

Vi vil se at teamene bruker fluoriserende maling på bilene for å se hvordan aerodynamikken fungerer, og det er heller ikke sikkert de vil kjøre med den liveryen som de starter sesongen med.

Under testingen vil vi helt sikkert se ulike former for sensorer på bilene for å måle eksakt hvordan luftstrømmene beveger seg over bilen. Sammen så gjør dette at teamene kan teste ut ulike aerodynamiske elementer gjennom de tre dagene med testing.

Når det kommer til tider, er det ofte lurt å ta dem med en solid klype med salt. Det er som regel lite informasjon om teamene kjører med mye eller lite bensin, om hva slags type simulering de driver med. Dessuten er testene legendariske for «sandbagging» – altså at teamene holder igjen litt for ikke å avsløre styrken sin før den første løpshelgen.

Testplan for teamene (oppdateres)

Red Bull
Torsdag: Verstappen
Fredag: Verstappen/Perez
Lørdag: Perez

Ferrari
Torsdag: Sainz/Leclerc
Fredag:
Lørdag

Mercedes
Torsdag: Russell/Hamilton
Fredag: Hamilton/Russell
Lørdag: Russell/Hamilton

Alpine
Torsdag: Gasly/Ocon
Fredag: Ocon/Gasly
Lørdag: Gasly/Ocon

McLaren
Torsdag: Piastri/Norris
Fredag: Norris/Piastri
Lørdag: Piastri/Norris

Alfa Romeo
Torsdag: Zhou/Bottas
Fredag: Zhou
Lørdag Bottas

Aston Martin
Torsdag: Drugovich/Alonso
Fredag:
Lørdag:

Haas
Torsdag: Hulkenberg/Magnussen
Fredag: Magnussen/Hulkenberg
Lørdag: Hulkenberg/Magnussen

AlphaTauri
Torsdag: Tsunoda/De Vries
Fredag: Tsunoda/De Vries
Lørdag: De Vries/Tsunoda

Williams
Torsdag: Albon/Sargeant
Fredag: Sargeant
Lørdag: Albon