Hjem Nyheter F1 Krever handling fra Formel 1 og FIA etter arrestasjoner av demonstranter i...

Krever handling fra Formel 1 og FIA etter arrestasjoner av demonstranter i Bahrain

Amnestys Frank Conde Tangberg mener Formel 1 og FIA må ta grep etter at fire demonstranter ble arrestert i Bahrain forrige helg. Hovedbilde: Red Bull Content Pool.

Formel 1 og FIA møter sterk kritikk etter at fire fredelige demonstranter ble arrestert like ved banen på løpsdagen i Bahrain forrige helg. 

Joakim Stenløs

Formel 1-sesongen er som kjent i gang, og den ble som vanlig innledet på Bahrain International Circuit. Politisk rådgiver i Amnesty Norge Frank Conde Tangberg mener det er problematisk at det kjøres løp i gulfstaten. 

– Myndighetene i Bahrain ønsker å bli assosiert med raske biler og prestisjefulle idrettsturneringer, ikke med det som kommer frem i Amnesty sine rapporter. Det er derfor mange som reagerer på sportsvaskingen, når verken Formel 1 eller FIA imøtegår disse bekymringene på noe vis. Dette har blitt forsterket ved at Formel 1 i Bahrain kan knyttes til flere menneskerettighetsbrudd, uttaler Tangberg til Formel-1.no.

Det siste eksempelet på det kom så sent som på løpsdagen forrige helg. Samme dag som sesongens første løp ble kjørt demonstrerte nemlig Najah Yusuf og tre andre personer fredelig under to kilometer fra banen. De kritiserte Formel 1, og krevde også løslatelse av politiske fanger. Middle East Eye melder at de ble anholdt og kjørt til politistasjonen, og senere løslatt. Dette altså til tross for at demonstrasjonene var fredelige. 

– Formel 1 og FIA bør kreve at de som ytrer seg eller demonstrerer fredelig mot Formel 1 ikke straffeforfølges, og dersom de har blitt straffet bør de kompenseres, slår Tangberg fast. 

LES OGSÅ: FIA-presidenten forsvarer omstridt forbud

Mørk historikk

Det er heller ikke første gang Najah Yusuf har havnet i trøbbel for å kritisere Formel 1. I 2017 fikk hun en tre år lang fengselsdom for å ha kritisert Formel 1 på Twitter og Facebook, i tillegg til at hun mistet jobben i offentlig sektor.

– De truet med å drepe meg, de prøvde å bestikke meg, de slo meg. Men verst av alt, politioffiserene rev av meg hijaben, prøvde å rive av meg klærne, før en av dem overfalt meg seksuelt, fortalte Yusuf selv i en tekst publisert på Idrettspolitikk.no i 2019 da hun fortsatt satt fengslet.

Senere samme år ble hun til slutt benådet. FNs arbeidsgruppe om vilkårlig fengsling har i ettertid slått fast at fengslingen av Yusuf var vilkårlig, ulovlig, og i strid med hennes rett til ytringsfrihet og til en rettferdig rettssak. Den samme arbeidsgruppen oppfordret også myndighetene til å kompensere Yusuf for brudd på hennes menneskerettigheter. Formel 1 lovet også å fremme denne saken til myndighetene i Bahrain, uten at det så vidt vi vet har skjedd noe mer siden den gang. 

– Formel 1 og FIA bør kreve at de som ytrer seg eller demonstrerer fredelig mot Formel 1 ikke straffeforfølges, og dersom de har blitt straffet bør de kompenseres, sier Tangberg om saken. 

Den nylige arrestasjonen føyer seg inn i rekken av høyst kritikkverdig behandling av demonstranter i Bahrain. Blant annet endte det enda mer tragisk i 2012 da en familiefar med navn Salah Abbas skutt og drept etter protester rettet mot Formel 1. I ettertid har ingen blitt stilt til ansvar for drapet. Formel 1 har kjørt i Bahrain siden 2004, og kontrakten ble i fjor forlenget til og med 2036.

LES OGSÅ: Kontraktstatus for alle Formel 1-banene