Hjem Feature Atles blogg Atle Gulbrandsen: Navneuttale til besvær

Atle Gulbrandsen: Navneuttale til besvær

Sportskommentatorers uttale av navn engasjerer. Noen ganger så mye at man blir lei.

Hvis du sier navnet på den amerikanske byen Seattle, og fjerner «Sea», hva får du da? Jo «ÆTTEL», og det var det jeg ble kalt da jeg kjørte Formula Dodge i den amerikanske Skip Barber-serien for 20 år siden. Ingen i USA klarte å uttale navnet Atle.

Og det er ikke så rart. For noen lyder og uttalelser på andre språk kan være svært vanskelig. Selv har jeg aldri hatt noe godt språkøre, og fremmedspråk på skolen var ikke min sterkeste side. Derfor synes jeg også uttale av føreres navn i Formel 1 kan være fryktelig vanskelig.

Det startet vel egentlig med Michael Schumacher. Etter å ha fulgt Formel 1 på Eurosport i mange år før jeg selv begynte å kommentere som 17-åring, startet jeg med å uttale fornavnet hans på samme måte som Eurosport gjorde, nemlig «MAIKEL». Men etter en diskusjon med noen kollegaer for rundt 25 år siden bestemte vi oss for å forsøke å uttale navn mer likt slik de uttalte det selv, men på en måte som fortsatt var mulig for oss nordmenn å uttale. Så da ble det «MIKAEL» en periode, før vi etter hvert landet på «MIKJAEL». Men det er jo egentlig ikke helt riktig det heller. Det riktige er «MI#&%?AEL», eller noe sånn, men jeg sliter med å uttale navnet på den korrekte tyske måten. Litt slik som amerikanere og Atle, med andre ord.

At navneuttale engasjerer seere, er det ingen tvil om. I mange år fikk jeg lange mailer fra en pensjonert advokat etter hvert eneste løp. Han mente det bare godt, selvsagt, men til slutt ble jeg lei. Jeg klarte for eksempel aldri å uttale Magnussen rett etter hans mening. Den dag i dag forstår jeg ikke hva jeg sa feil, men det kan ha noe med mitt manglende språkøre å gjøre.

Mange andre seere har kommentert hvordan vi uttaler navn opp gjennom årene. Ofte har seerne feil, og vi rett. Mange tror for eksempel Riciardo uttales «RIKIARDO», men det gjør det ikke. Han selv sier «RIKARDO». Andre igjen mener den siste c’en i Leclerc skal uttales, men det skal den ikke ifølge Leclerc selv. I gamle dager husker jeg det var en debatt om uttalen av Barrichello. Skulle man si «BARRISJELLO» ELLER «BARRIKELLO»? Han er jo fra Brasil, og derfor mente noen det rette var «BARRISJELLO» (deriblant Jeremy Clarkson i Top Gear), men så viste det seg at han hadde noen italienske aner eller noe sånn, så selv sa han «BARRIKELLO». Eller nesten da, for også hans navn uttales på en måte som er veldig fremmed for oss nordmenn.

En gang var det noen som skrev på Facebook at vi uttalte Verstappen helt feil. Selv ikke da flere nederlendere svarte at vi uttaler navnet helt riktig ga seeren seg.

Vi forsøker altså å uttale navnene så nært slik førerne selv uttaler navnene sine, men likevel på en måte som er mulig for oss nordmenn. For noen ganger inneholder den 100% korrekte uttalen lyder som kan virke veldig fremmede for nordmenn, og da kan det også høres litt rart ut at vi sier «I 2003 var det jo Ferrari som dominerte og verdensmester ble «MI#&%?AEL» Schumacher.» Da faller det seg litt mer naturlig å si «MIKJAEL», mener nå i hvert fall jeg.

Det er heller ikke bare bare å plutselig endre på uttalen av et navn når man har etablert en uttale. Kanskje denne er brukt i mange år, også fremkommer det ny informasjon som gjør at vi plutselig skal endre. Da vil seerne reagere da!

(Artikkelen fortsetter under bildet av ÆTTEL GULBRANDSON)

Men at det engasjerer er det ingen tvil om. I helgen så jeg en tweet hvor det stod følgende: «Synd at kommentatorene deres ikke klarer å uttale 90% av førernes navn.. må jeg sitte gjennom ett løp til og høre Gasslyy og LeKlær så avslutter jeg abonnementet mitt.»

Hvordan vi sier Gasly feil er jeg litt usikker på, bortsett fra at vi uttaler Pierre mer norsk enn fransk. Men jeg tror vedkommende har delvis rett når det gjelder Leclerc. Vi har nok for mye æ i slutten, men skulle det ha vært uttalt helt korrekt burde det ha vært mer «LØKLÉR». Men da er vi tilbake til dilemmaene med en veldig unorsk uttale og at vi plutselig skal uttale et navn annerledes enn det vi har gjort i flere år. Samme gjelder for øvrig Schumacher, som vi nok uttaler med for mye O og ikke U…

Dette er imidlertid ikke enkelt. Når vi er usikre på uttale (og det er nok ikke på 90% av førerne som han på Twitter mente), så forsøker vi å finne videosnutter hvor førerne selv uttaler sitt navn. Vi er jo ikke ute på alle løp selv, og det er sjelden vi får spurt førerne direkte. Vi fikk imidlertid snakket med de fleste Formel 2-førerne på testen i Bahrain for noen uker siden, men en vi ikke fikk snakket med var Victor Martins. Og det skulle jeg gjerne ha gjort. For hvordan uttaler man egentlig hans etternavn korrekt?

På nettet finnes det nemlig klipp hvor han både sier «MARTÆNS» og «MARTINS»! Han har for øvrig fransk mor og portugisisk far, så kanskje det kan forklare noe av forvirringen. Problemet for oss var at vi først så videoen hvor han uttalte navnet sitt «MARTÆNS», så da begynte vi å si det. Men så fikk vi se en video hvor han uttaler navnet sitt «MARTINS», som for en med et dårlig språkøre som meg er mye enklere å si. Men skal vi nå bytte uttale på en av de beste i F2 etter to løpshelger? Og selv om jeg har sett en video hvor han sier «MARTINS» så har jeg sett flere hvor han sier «MARTÆNS», så vi fortsetter nok med det, tenker jeg.

Navneuttale er som dere forstår ingen enkel sak, og jeg tror ikke det er noen kommentatorer som får alt riktig. Jeg har hørt både «JENSÅN BØTTÅN» og «MAIKEL SJUMAKER» på andre lands TV-sendinger tidligere, og om jeg skal være ærlig begynner jeg å bli litt lei av alle tilbakemeldingene om navneuttale. Spesielt fordi flesteparten av tilbakemeldingene vi får er regelrett feil. Det er av folk som tror vi uttaler et navn feil, men hvor vi faktisk uttaler det riktig. Innimellom blir vi imidlertid gjort oppmerksom på at vi faktisk ikke har helt rett uttale, men det er ikke alltid like enkelt å rette på det heller. Så dere som er ekstremt opptatt av rett navneuttale må nok belage dere på å bli litt irritert i fremtiden også…

PS:
Noe som er mye mer interessant enn navneuttale er om Red Bull er mer dominerende i år enn det for eksempel Mercedes var i årene etter at hybridmotorene kom? Klagde vi like mye over manglende spenning i toppen da? Eller er det slik at vi klager for mye nå? Mer om dette får du i denne ukens episode av Viaplay Motor Pod.

Atle Gulbrandsen
@atlegulbrandsen

Atle Gulbrandsen er Formel 1-kommentator og programleder på Viaplay og V Sport. Han har kommentert Formel 1 på norsk TV siden 1997, da han ble verdens yngste Formel 1-kommentator, bare 17 år gammel. Han er også aktiv bilsportutøver selv, og jobber ellers som konsulent.