Hjem Nyheter 29 år siden Senna gikk bort

29 år siden Senna gikk bort

1. mai 1994 mistet Ayrton Senna livet i en ulykke på Imola. Foto: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

På dagen 29 år etter hans bortgang minnes vi formel-1 sportens kanskje største ikon. 

Martin Blakstad Oddstøl

1.mai 1994 mistet Ayrton Senna livet i en tragisk ulykke under San Marino Grand Prix på Imola. Dagen før hadde østerrikeren Roland Ratzenberger mistet livet under kvalifiseringen, i det står igjen som F1 historiens mørkeste løpshelg. I Senna sin totalvrakede Williams fant legepersonell et Østerisk flagg som Senna hadde planlagt å veive ved målgang, til minne om Ratzenberger.

For selv om Senna var kjent for sin aggressive og kompromissløse kjørestil, så brydde han seg virkelig om de som sto hans hjerte nærmest. I Brasil var Senna en folkehelt. Etter hans død erklærte Brasil tre dagers landesorg, og det antas at over tre millioner brasilianere møtte opp til Senna sin begravelse. Etter hans bortgang ble det også kjent at Senna hadde donert hundrevis av millioner for å hjelpe fattige barn i hjemlandet Brasil.

Senna (til høyre) på podiumet sammen med Gerhard Berger og Nigel Mansell etter Portugal Grand Prix i 1992. Foto: McLaren content pool

I F1-verdenen var Senna en av frontfigurene i arbeidet for å forbedre sportens sikkerhet. Senna var også villig til å risikere sitt eget liv for sine kolleger. Under kvalifiseringen til Belgia Grand Prix i 1992 ble franskmannen Eric Comas slått bevisstløs etter å ha truffet barrieren i høy fart. Førstemann på plass ved ulykkesstedet var Senna. Han hadde stoppet sin McLaren midt i banen, og deretter sprintet over banen i full fart for å hjelpe sin kollega. Comas uttalte i ettertid at Senna hadde utvilsomt reddet livet hans.

Sennas egen kjørestil var aggressiv og kompromissløs, kombinert men en grenseløs vilje til å vinne. Denne vinnerviljen førte til at han i 1990 bevisst klinket erkerival Alain Prost av banen for å sikre verdensmesterskapet.

Ayrton Senna (foran) og Alain Prost i tett fight, som de som ofte var. Foto: McLaren content pool

Alain Prost var Sennas desidert argeste konkurrent. Alle titlene de kjempet om gjorde de nok til sterke uvenner på et tidspunkt. Men på morgenen samme dag som Senna møtte sin skjebne filmet brasilianeren en onboard-runde for den franske tv-kanalen TF1. I studio satt den da pensjonerte Alain Prost, som fikk en hilsen fra sin tidligere erkekonkurrent. «En spesiell hilsen til vår kjære venn, Alain. Vi savner deg Alain», sa Senna. Prost sa at han ble velsig rørt av hilsenen.

I løpet av sine ti sesonger i Formel-1 rakk Ayrton Senna å vinne tre verdensmesterskap. Da Senna gikk bort var han nummer to (bak Alain Prost) på listen over antall løpsseire med sine 41. Med sine 65 pole positions hadde Senna nesten dobbelt så mange poles som nummer to på listen. Senna vant også hele seks ganger i Monaco, en rekord som fortsatt står i dag.

I dag står det en Senna-statue ved Tamburello svingen på Imola. Foto: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool.

Selv om mange av rekordene hans har blitt overgått, er Senna fortsatt regnet som en av tidenes beste formel-1 førere. Snart tre tiår etter han gikk bort lar formel-1 fans seg fascinere av både personen og racerføreren Ayrton Senna. Men spørsmålet om hvorfor han dro rett av i Tamburello-svingen står fortsatt ubesvart. Noen hevder at rattstammen brakk, mens andre sier at bilen lå for nær bakken. Punktering blir også nevnt.

Det vi vet er at Senna før sitt siste løp ba Gud om å holde et øye med han. Senna la aldri skjul på at han var en sterkt troende kristen, og ba før hvert eneste løp. Men selv om Senna var regnet som verdens beste racerfører, så poengterte han flere ganger at han ikke var udødelig. Men i formel-1 fansens øyne er han nettopp det.