Hjem Nyheter Brawn vil løfte ut sprinten

Brawn vil løfte ut sprinten

Ross Brawn
Ross Brawn
Ross Brawn ønsker å gjøre sprinten til et eget løp, og ikke en del av kvalifiseringen slik den er denne sesongen.

I det vi går inn i den andre helgen med sprint på lørdag, snakker Brawn om at et oppdatert format  der man vil dele ut flere poeng i sprintløpet, men der pole på søndag fortsatt bestemmes av  kvalifiseringen på fredag.

Fortsatt er både teamene, førerne og fansen ikke samstemt om hva de synes om det nye konseptet, men ingen er vel overrasket over at Liberty og FIA ser etter nye måter å gjøre sporten enda mer attraktiv – og ikke minst øke inntektene.

LES OGSÅ: Bottas raskest på Silverstone

Ikke nok

Selv om årets første sprint-helg på Silverstone ble dramatisk nok, ga kanskje ikke selve sprinten på lørdag helt det utbyttet man hadde sett for seg.

Riktignok hadde førerne fritt dekkvalg, og både Hamilton og Verstappen fikk en ide om hvordan søndagens start ville utarte seg, men racingen i sprinten var begrenset og startrekkefølgen på søndag endret seg kanskje ikke like mye som noen kanskje hadde håpet på.

I tillegg har både FIA og Liberty vært svært forsiktige med å bruke begrepet «løp» – og etter lenge å ha kalt det en «sprintkvalifisering» har de nå etablert en slags mellomting, «sprint».

ATLES BLOGG: Snart er alle brikkene på plass

– Om vi bestemmer oss for å ta et steg til, og gjøre det til et enkeltstående løp, må vi se på hvor mange poeng som skal deles ut, og hvordan vi bestemmer startrekkefølgen, sier Brawn til Motorsport.com.

Han viser til Silverstone, der Perez fikk en snurring i sprinten og havnet bakerst i løpet på søndag.

– Det er en rekke ting vi kan se på, og som vi ønsker å gjøre – akkurat nå må vi bare samle erfaringer. Vi har noen ideer – og vi skal presentere dem for FIA og teamene, så får vi ta det derfra.

Innspill fra førerne

Brawn sier at det var førerne, som i utgangspunktet var skeptiske til sprintformatet, som har forslått at det skal være et eget løp.

– Vi hadde en prat med førerne etter Silverstone, og de var i hovedsak positive – men de kom også med flere konstruktive innspill. Både de og teamene stilte spørsmål rundt hvordan man skulle avgjøre hvem som starter i pole. Det var de som foreslo å gjøre det til et selvstendig løp i stedet for en del av kvalifiseringen.

Han er imidlertid tydelig på at de ønsker å landet på ett format.
– Jeg tror ikke vi får se en blanding. Om vi begynner å variere for mye blir det forvirrende for fansen – så det må ned til ett format.

Jakter på en balanse

En annen ting man må finne ut av er hvordan man skal skille et sprintløp fra et ordinært Grand Prix.

På Silverstone forsøkte man å gjøre det ved at feiringen etter sprinten var ganske neddempet. Den besto av en feiring på planet av en lastebil som var dekket med sponsorlogoer. Om man velger å gi mer poeng og arrangere sprinten som et enkeltstående løp vil det trolig også løfte feiringen.

– Vi forsøker å finne en balanse der det ikke går på bekostning av hovedløpet. Det skal fortsatt være løpet på søndag som er det store, men vi ønsker å skape mer underholdning samtidig som vi gjør det både relevant og respektfullt – så det kommer en endring, avslutter Brawn.

Har du sett denne?