Hjem Nyheter Istanbul Park: Fra speilglatt til supergrep

Istanbul Park: Fra speilglatt til supergrep

Foto: Dan Mullan / Getty Images) Red Bull Content Pool
Arrangørene i Tyrkia har tatt alle midler i bruk for å øke grepet på banen som under løpet i fjor var usedvanlig glatt.

Etter fredagstreningen i fjor karakteriserte Max Vestappen banen i Tyrkia som «å kjøre på is». I år har det hele snudd helt rundt, og Istanbul Park fremstår i år som en av banene på kalenderen med det beste grepet.

LES OGSÅ: Hamilton raskest – Bottas på pole

Treningene på fredag satte tall på endringen, der Lewis Hamiltons tid i andre trening, var 4,5 sekunder raskere enn bestetiden fra i fjor.

– Jeg tror nesten dette må være en av de banene på kalenderen som har best grep. Det gjør den morsommere å kjøre – og fører til at vi må sette opp bilen på en helt annen måte, sa Valtteri Bottas.

Trolig var det også grunnen til at Red Bull og Max Verstappen slet kraftig med oppsettet under fredagens trening – og opplevde kraftig understyring.

Spesielle tiltak

I fjor ble det, ganske overraskende for teamene, la nytt dekke på banen 10 dager før løpet, skapte det store problemer. Først og fremst fordi bitumen – som brukes som bindemiddel i asfalt bidro til å gjøre banen svært glatt.

LES MER: Andretti kjøper Sauber?

I fjor var det fort kort tid til å gjøre noe med dette, men før årets løp har arrangørene gjennomført regelmessig høytrykksvask av overflaten noe som har forandret mye på de 11 månedene som har gått siden løpet i 2020.

– Behandlingen med høytrykk at bare fjernet det øverste laget av asfalten som består av mye bitumen. Resultatet er at grepet har økt betraktelig, som gir raskere rundetider, sier Mario Isola hos Pirelli.

Om søndagen ikke byr på regnvær, blir det interessant å se hvor mye det økte grepet også påvirker dekkslitasjen på de ulike gummiblandingene.