Hele Formel 1-sirkuset er i ferd med å avslutte en intens trippel-header med årers siste løp i Europa, og det på selveste Monza.

Joakim Stenløs

Og her kommer det til å gå unna! Faktisk har tidenes raskeste Formel 1-løp blitt kjørt nettopp her: i 2003 ble løpet fullført på kun 1 time, 14 minutter og 19,8 sekunder, og Michael Schumacher som vant løpet noterte seg også for tidenes raskeste gjennomsnittsfart i et løp med lynraske 247,5 km i timen. 

Fjorårets løp var svært innholdsrikt, med en suveren McLaren 1-2 med Ricciardo i spissen, og en dramatisk kollisjon mellom kamphanene Lewis Hamilton og Max Verstappen. Historisk er ikke dette noen drømme-bane for nettopp Verstappen. Nederlenderen har ikke fullført løpet siden 2019, og 5. plassen fra 2018 er hans beste resultat her. På vei mot sin andre verdensmester-tittel, og med en dominanse som potensielt kan sikre den tittelen så tidlig som i Singapore, er ikke oddsen for Verstappen-suksess spesielt høy heller denne helgen. 

LES OGSÅ: DIsse rekordene kan stå for fall denne høsten

Rød-gul hjemmejubel?

Om Ferrari først skal vippe Verstappen og Red Bull av pinnen, vil de inderlig håpe at det vil skje på hjemmebane. Charles Leclerc vet hvordan det er å vinne med Ferrari på Monza, og vil selvfølgelig oppleve det igjen. Men monegaskeren er like fult realistisk: 

«La oss være ærlig, på papiret er det sannsynligvis ikke vår beste bane, fordi Red Bull har vært veldig sterke siden starten av året, spesielt når det kommer til fart rett frem. Men vi vil gi alt med motivasjonen fra Tifosien.»

Både Leclerc og Sainz kommer forøvrig til å gå runde i gult denne helgen, i tillegg til at bilen har noen gule detaljer. Det er for å feire Ferraris 75 års jubileum. Ingenting vil glede laget mer enn å feire det med seier sammen med tifosi-fansen. 

Mercedes imponerte på Zandvoort, og var på et tidspunkt i nærheten av seiers-kampen. Monza byr på andre utfordringer enn den tekniske banen mellom de nederlandske sanddynene, men Mercedes selv tror i det mindre på en bedre opplevelse her enn det de hadde på Spa for 2 uker tilbake.

LES OGSÅ: Mercedes tror Monza blir bedre enn Spa

Ricciardo returnerer med en «rar følelse»

Nevnte Ricciardo opplevde sitt desiderte høydepunkt i McLaren her i fjor. Et opphold som nå ender med at Ricciardo forlater laget etter sesongen, og potensielt er ferdig i Formel 1.

«Jeg er sikker på at det vil være noen rare følelser ve å gå tilbake.»

«Helt klart, kanskje noen glad-triste følelser, siden det var et så stort øyeblikk i fjor, men jeg tror vi er i en annen posisjon i år. Jeg skulle gjerne sagt at vi skal kjempe for pallen, men jeg tror vi vet realiteten av hvor vi er for øyeblikket.»

Australieren hadde en tung helg på Zandvoort, og rullet til slutt inn til 17. plass. Ricciardo er klar på at han ikke ønsker å ende sine Mclaren dager på den måten:

«Jeg vil komme til Monza med energien jeg vet jeg kan vise og resultatet jeg vet jeg kan få.»

«Jeg elsker kampsport og jeg er vant til å se og støtte utøvere som blir slått ned og kommer seg opp igjen, så jeg prøver å sette meg selv i den posisjonen nå.»

Ricciardo har hatt to krevende år hos McLaren, men på Monza i fjor kunne det ikke gått stort bedre! Foto: McLaren

LES OGSÅ: Definerende helg i vente for Hauger og co.

Denne sesongen har ikke vært fullstappet med uventede førere på de ulike pall-plassene, faktisk utgjør Lando Norris’ pallplass fra det andre italienske løpet på kalenderen fortsatt det eneste tilfellet av en fører utenfor topp 3-lagene på pallen. Men om en overraskende seier skal komme er det kanskje akkurat her, hvor Ricciardo seiret i fjor, og Gasly tok sin første og hittil eneste seier årer før.

Gasly kommer forøvrig inn i helgen litt på hæla. Franskmannen er nemlig syk, og teamet har etter konsultasjon med lege besluttet å holde han borte fra alle media-plikter og lignende torsdag.