Hjem Nyheter Stella: Magnussen burde vært utestengt

Stella: Magnussen burde vært utestengt

Teamsjef Andrea Stella med sin førerduo Landp Norris og Oscar Piastri. Foto: McLaren

McLaren-sjef Andrea Stella mener at måten Kevin Magnussen kjørte under sprintløpet i Miami burde gitt utestengelse, ikke flere tidsstraffer. Flere mener reglene må endres.

Magnussen selv innrømmet at måten han kjørte for å holde Lewis Hamilton bak seg, var en «idiotisk taktikk som han lite dårlig». Hensikten med kjøringen var å beskytte teamkompis Nico Hulkenberg som lå foran de to på banen – slik at tyskeren kunne sikre viktige poeng for Haas.

Dommerne straffet Magnussen fire ganger i kampen mot Hamilton. Tre av dem var for å «tjene på å kjøre utenfor banen» – noe som hver av dem ga 10 sekunder straff, mens han i tillegg fikk fem sekunder for å ha vært utenfor banen «uten grunn».

Den tredje av 10-sekundersstraffene ga også Magnussen tre prikker på superlisensen til dansken.

I tillegg til dette ble også Magnussen innkalt til dommerne for «usportslig oppførsel», men uten at det har gitt noen straff. Likevel viser dokumentet fra dommerne at de er sterkt kritisk til kjøringen:Stella: – Det er enkelt

Før denne beslutningen ble klar, var McLaren-sjef Stella svært sterk i sine uttalelser om kjøringen, og var tydelig på at han mente at straffen burde vært langt sterkere.

– For meg er det enkelt. Vi har en fører som bevist forsøker å ødelegge for en annen fører. Og det gjentas flere ganger etter hverandre. Hvordan kan straffer bare bygge opp på hverandre, de burde vært sterkere. Kanskje man må ta en helg hjemme hos familien for å tenke over hvordan man oppfører seg som idrettsutøver, sier Stella til The Race

Han mener kjøringen til Magnussen er helt uakseptabel.

Det er ingen tvil om at McLaren og Stella er ekstra opptatt av dette etter at Lando Norris ble straffet for usportslig oppførsel i Canada Grand Prix, da han slapp seg tilbake under sikkerhetsbilen for å gjøre det mer gunstig å gjennomføre et pitstop.  

Etter de tre siste prikkene på superlisensen har nå Kevin Magnussen 8 prikker. Om han skulle nå 12 innenfor like mange måneder, så blir han utestengt i ett løp.

Andrea Stella pekte også på at dansken har vært involvert i noe tilsvarende tidligere denne sesongen, nemlig under løpet i Saudi Arabia. Han mener at reglene må endres slik at gjentatte overtredelser gir en strengere straff.

LES OGSÅ: Syv på rad for Verstappen

– Det å med hensikt å ødelegge løpet for en konkurrent, gir ikke mening ut fra et sportslig perspektiv. Det spiller jo ingen rolle om du får 10 eller 20 sekunder tidsstraff i et løp – det gjør ingen forskjell. For den andre føreren er jo løpet ødelagt, sier Stella.

Stella sier at han forventer at FIA gjør noe med regelverket, og kommer opp med et «fornuftig forslag» til hvordan det skal utøves.

Det var diskusjon rundt straffene til Magnussen, F1-kommentator Atle Gulbrandsen på Viaplay er en av de som mener at det må tillates mer og tøffere racing.

Førerkollegaer ønsker endringer

Da Magnussen ble innkalt til dommerne, var et av argumentene hans at det ikke er ulovlig å bidra til å hjelpe teamkompisen, og at det derfor ikke kunne regnes som usportslig, noe dommerne sa seg enige i.

Dermed endte det opp med at dommerne var misfornøyd med måten Magnussen kjørte på, men at det ikke basert på dagens regelverk kan bedømmes som usportslig.

Magnussen sier at han imøteser at FIA bidrar til å klargjøre regelverket for å avgjøre hva som er lov.

Han sier at det hadde hjulpet om dommerne kunne vært tydelige på om man burde gi tilbake en plass eller ikke.

Han fikk støtte fra de to McLaren-førerne Lando Norris og Oscar Piastri, som var enige i at FIA burde gi dommerne lov til å gi en fører beskjed om å gi tilbake en plass, i stedet for å tildele straffer.

– Som førere, er det hva vi har bedt om. Men de ønsker de ikke, sier Norris.