Hjem Nyheter Så mange prikker har førerne

Så mange prikker har førerne

To briter er øverst på listen over F1-førerne med flest prikker – her er oversikten over snille og slemme gutter i Formel 1.

På samme måte som du får prikker på førerkortet om du ikke følger reglene, før F1-førerne prikker på førerlisensen om de gjør ting som FIA vurderer å være farlige. Det kan være om de får skylden for en kollisjon, ignorerer gulflagg, bryter regelverket ved sikkerhetsbil eller andre regelbrudd.

Prikkene blir slettet 12 måneder etter at de er tildelt.

Det å få noen prikker gjennom sesongen er ikke nødvendigvis en krise – men om en fører samler 12 poeng eller flere, så må du faktisk stå over ett løp.

LES OGSÅ: Gir opp jakten på Triple Crown

Siden systemet ble innført i 2014 har ingen blitt utestengt, men noen førere har vært ganske nærme. I 2017 hadde Daniil Kvyat 10 prikker – noe som nok førte til at han var litt mer forsiktig enn han ville vært ellers.

Vi er bare to løp inn i årets sesong, men noen førere har allerede sikret seg sine første prikker. En annen utfordring er at ettersom fjorårets sesong startet sent og var mer komprimert enn normalt – vil det gå lenger ut i sesongen før prikkene fra fjoråret forsvinner.

Lewis Hamilton
6 prikker
Lewis Hamilton er en av førerne på årets grid som må passe seg. Seks prikker er utfordrende nok, men briten kunne faktisk hatt enda flere. Som noen kanskje husker ble briten tildelt ytterligere to prikker for å brutt reglene for prøvestart i Russland Grand Prix, men etter å ha undersøkt radiotrafikken mellom teamet og Hamilton ble de trukket tilbake. Dermed starter han sesongen med seks poeng.

LES OGSÅ: Ny TV-grafikk gir mer innsikt for seerne

Valtteri Bottas
0 prikker
Valtteri Bottas fikk ingen prikker hverken i 2020 eller året før. Snilleste gutt i motorhome 1 der altså…

Max Verstappen
0 prikker
Til tross for at Verstappen har vært involvert i mye action de siste sesongene har han vært snill gutt – og holdt seg på matta etter at han var føreren med flest prikker både i 2015 og i 2018. Nå er imidlertid alle poeng slettet.

Sergio Perez
4 prikker
Sergio Perez startet sesongen med to prikker. Meksikaneren sikret seg imidlertid to nye poeng på Imola da han først kjørte av banen under sikkerhetsbil, og deretter passerte de to førerne igjen noe som ga ham 10 sekunders tidsstraff i tillegg til 2 poeng.

Alexander Albon
7 prikker
Albon er jo bare reservefører for Red Bull denne sesongen – men har med seg ikke mindre enn syv poeng fra i fjor – noe som gjør ham til den føreren som har flest prikker.

Lando Norris
5 prikker
Lando Norris startet 2020 med blankt rulleblad, men på vei inn i 2021 er stillingen litt annerledes. Norris har med seg fem poeng som han tok med seg fra fjorårets sesong.
To av dem etter å ha ignorert gulflagg i det andre løpet på Red Bull Ring, og ytterligere tre poeng fra en tilsvarende hendelse i Tyrkia.

LES OGSÅ: USA får sitt andre løp

Daniel Ricciardo
1 prikk
McLaren-fører Daniel Ricciardo har en litt rufsete fortid, men i 2021-sesongen har han bare ett poeng å bekymre seg over så lang.

Sebastian Vettel
5 prikker
Sebastian Vettel var snill gutt i hele 2020 – det tok imidlertid ikke lang tid i 2021 før ha sikret seg hele tre poeng. Under Bahrain Grand Prix ble han først dømt for å ha ignorert dobbelt gulflagg under kvalifisering da Nikita Mazepin spant rundt på slutten av start/mål-strekka.

Deretter gikk det fra dårlig til verre da han fikk ytterligere 2 prikker for å ha kollidert med Esteban Ocon.

Dermed er han godt på vei mot resultatet fra 2019 – da var imidlertid tyskeren den føreren som samlet flest poeng – 7 – det samme som Daniel Ricciardo.

Lance Stroll
3 prikker
Lance Stroll har med seg tre prikker fra fjorårets Portugal Grand Prix da han forsøkte å kjøre forbi Lando Norris inn i banens første sving, noe som førte til en kollisjon mellom de to førerne.

Fernando Alonso
0 prikker
Ettersom Fernando Alonso har vært borte fra Formel 1 kommer han også inn med en førerlisens som er blank og ren.

Esteban Ocon
1 prikk
Estaban Ocon har stort sett vært en snill gutt på banen, og den eneste prikken han har med seg inn i denne sesongen er for å ha hindret George Russell i Q1 på Silverstone i fjor.

Carlos Sainz
1 prikk
Carlos Sainz har en prikk – den fikk han for å ha hindret Sergio Perez under fjorårets kvalifisering til Tyrkia Grand Prix.

Charles Leclerc
3 prikker
Den unge monegaskeren har tre prikker på sin førerlisens. De sikret han seg etter kollisjonen som tok ut både ham og Max Verstappen av fjorårets Sakhir Grand Prix

Pierre Gasly
0 prikker
2020 var en strålende sesong for Pierre Gasly. Ikke bare vant han sitt første løp, men han klarte det uten å samle en eneste prikk.

Yuki Tsunoda
1 prikk
Tsunoda sikret seg sin første prikk på Imola etter at han hadde brutt track limits gjentatte ganger, noe som førte til en fem sekunders straff i tillegg til 1 prikker.

Antonio Giovinazzi
3 prikker
Hos Alfa Romeo går italienske Giovinazzi inn i sesongen med tre prikker. En av dem kom etter å brutt reglene bak sikkerhetsbilen på Silverstone, mens de to andre kom da han gikk inn i pitlane, til tross for at den var stengt, på Monza.

Kimi Raikkonen
4 prikker
Kimi har fire prikker – der de to siste kom etter kollisjonen med George Russell i Eifel Grand Prix.

Mick Schumacher
0 prikker
F2-mesteren kommer naturlig nok inn til F1 med rent rulleblad.

Nikita Mazepin
0 prikker
Til tross for at han har gjort mye rart denne sesongen har russeren ikke skaffet seg noen prikker. Han har imidlertid et rufsete rykte fra F2. I 2020-sesongen var han svært nær å bli utestengt ett løp etter å ha samlet 11 prikker.

George Russell
6 prikker
Den unge briten har like mange prikker som landsmann Hamilton, etter å han samlet seg tre prikker både i Storbritannia Grand Prix og i Tyrkia – begge ganger etter å ha ignorert dobbelt gulflagg.

Nicholas Latifi
0 prikker
Teamkompisen til Russell er sjelden med på å dominere statistikkene – heller ikke når det kommer til prikker.