Hjem Feature Atles blogg Atle Gulbrandsen: Takk for i år!

Atle Gulbrandsen: Takk for i år!

Det nærmer seg juleferie, og jeg vil benytte anledningen til å takke alle som har fulgt oss på Viaplay og V Sport for i år.

En lang Formel 1-sesong er over, og Stein Pettersen, Henning Isdal og jeg har kommentert 110 direktesendinger når vi tar med alle treningsomganger, kvalifiseringer og løp. 2021 går inn i historiebøkene som en av de mest dramatiske Formel 1-sesongene noensinne, og sesongen ble i tillegg avsluttet på den mest mulige dramatiske måten, ja, det ble faktisk litt for mye av det gode, spør du meg.

På grunn av pandemien har 2021 vært den andre sesongen på rad uten at vi har vært ute på et eneste løp. Det er et stort savn, og jeg håper det skal bli mulig å komme seg ut på noen løp neste sesong. Det å være Formel 1-kommentator kan ikke løses utelukkende fra Oslo. Jeg fikk imidlertid med meg både Formel 1- og Formel 2-testing på plass i Abu Dhabi i forrige uke, og det var nyttig. Man får en helt annen tilgang på informasjon når man er der det skjer.

Det var også interessant å følge Dennis Haugers første Formel 2-test på nært hold. Dennis er ekstremt fokusert, og viste med en gang at han henger bra med, selv om vi skal være veldig forsiktige med å ha fokus på rundetider på en slik test. For Dennis gjaldt det å lære seg bilen, som er ganske annerledes enn Formel 3, da den er tyngre, går fortere og ikke minst har karbonbremser.

Selv om jeg gleder meg noe enormt til neste års Formel 1-biler, og mener dette er den viktigste regelendringen i F1-sportens historie, så er det gledelig at det har vært så mange utrolig spennende løp i år. Nesten alle løpene har bydd på god spenning og god racing

Når jeg nå ser tilbake på årets sesong er det ingen tvil om at både Max Verstappen og Lewis Hamilton har imponert meg stort. De to har stort sett vært i en egen klasse, sammenliknet med de andre førerne. Men også andre førere, som Carlos Sainz og Pierre Gasly har imponert meg i år. Også er det selvsagt de som har skuffet. Yuki Tsunoda, for eksempel. Og for så vidt Kimi Räikkönen, også. Kimi har egentlig skuffet meg i flere år, og jeg har heller aldri vært imponert over det jeg mener er en uoppdragen oppførsel overfor media – selv om han har fått en legendestatus for nettopp det.

Apropos Tsunoda. Jeg må skrive noen ord om F1 Fantasy. Viaplay lanserte en egen Fantasy-liga i år, som ble en stor suksess med nesten 7000 deltakere. Vi som kommenterer bilsport på Viaplay var også med, men for meg gikk det ikke spesielt bra. Forferdelig dårlig for å være helt ærlig, og jeg var visstnok nummer 6000 og et eller annet. En av årsakene var at jeg hadde Tsunoda på mitt lag, da jeg hadde høye forventninger til ham, men han sviktet jo totalt. Men jeg fikk likevel ikke den dårlige sluttplasseringen helt til å stemme, da de andre jeg hadde på laget ikke gjorde det så verst. Så snakket jeg med min gode venn, og en av de jeg kjenner som vet mest om racing, nemlig Fredrik Sørlie, også viste det seg at han hadde gjort det enda dårligere enn meg igjen! Og vi hadde en ting til felles. Vi hadde satt sammen et lag før sesongstart, og etter det hadde vi ikke vært inne på Fantasy en eneste gang. Så det er nok noe med mekanismene her vi ikke har forstått, og at man visstnok må inn og gjøre endringer i løpet av sesongen. Vi får se om jeg tar meg tid til det neste sesong, men jeg sliter med at jeg har altfor mye å gjøre og et totalt manglende «bettinggen», så vi får se om jeg gidder.

Jeg håper neste sesong blir mer normal med tanke på kalenderen. Jeg savner løp som Australia, Canada, Japan og Singapore, som alle etter planen skal tilbake. Akkurat nå har smitten blusset opp igjen i store deler av verden, men jeg krysser fingrene for at klarer å ha mer kontroll denne gangen. At smitten forhåpentligvis ikke er like alvorlig, at vaksinedekningen blir bedre og klarer å holde smitten mer i sjakk og at vi har lært oss hvordan vi skal kunne leve med pandemien. Formel 1 har jo vært veldig flinke til å få arrangert løp, og da jeg var i Abu Dhabi fikk jeg også se et eksempel på hvordan samfunnet kan organiseres. Første måtte jeg, naturlig nok, teste meg både før flyturen og etter landing i Abu Dhabi. Etter dette måtte jeg laste ned en app, som viste at jeg var fullvaksinert og at det ikke hadde gått mer enn fem dager siden siste negative PCR-test. Da var appen grønn, og denne måtte jeg vise for å komme inn på hoteller, restauranter, kjøpesentra – og i paddocken. Gikk det mer enn fem dager siden siste PCR-test, ble appen rød, og man kom ikke inn. Så da måtte man teste seg på nytt, og det var teststasjoner overalt. Jeg er ingen ekspert på pandemier, men mitt inntrykk var at denne løsningen gjorde at livet gikk mer som normalt i Abu Dhabi. Også måtte vi selvsagt bruke munnbind absolutt overalt, men det er en veldig liten pris å betale for at samfunnet kan holdes åpent.

Til slutt vil jeg takke for alle de gode tilbakemeldingene vi har fått denne sesongen. Formel 1-interessen har tatt helt av, og vi som kommenterer er helt overveldet over alle de hyggelige meldingene vi får. Nå venter en liten juleferie, også er det ikke så lenge til sesongen starter igjen i mars.

God jul og godt nytt år!

Atle Gulbrandsen
@atlegulbrandsen

Atle Gulbrandsen er Formel 1-kommentator og programleder på Viaplay og V Sport. Han har kommentert Formel 1 på norsk TV siden 1997, da han ble verdens yngste Formel 1-kommentator, bare 17 år gammel. Han er også aktiv bilsportutøver selv, og jobber ellers som konsulent og sportssjef i Norges Bilsportforbund.