Hjem Nyheter Silly season: Kontraktstatus for alle førerne og de heteste ryktene!

Silly season: Kontraktstatus for alle førerne og de heteste ryktene!

Blir Pierre Gasly værende i Red bull-systemet også neste sesong? Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool
Med Sergio Perez kontraktsforlengelse tidligere denne uken begynner brikkene smått å falle på plass for neste sesongs førerkabal. Men fortsatt er det flere førere som sitter med en usikker fremtid.

Tekst: Joakim Stenløs

Her gir vi en oversikt over kontraktstatus for alle førerne, og noen av de mest aktuelle ryktene. Se full oversikt over alle fører-kontraktene nederst i saken!

Red Bull
Max Verstappen – Kontrakt ut 2028
Sergio Perez – Kontrakt ut 2024

Hos Red Bull er alt klappet og klart etter at Perez fikk forlenget sinn kontrakt med to ytterligere år tidligere denne uken. Dermed er det foreløpig ingen åpning for Pierre Gasly, som tidvis har vært ryktet tilbake til Red Bull.

LES OGSÅ: Perez forlenger til 2024

Alpha tauri
Pierre Gasly – Kontrakt ut 2023
Yuki Tsunoda – Kontrakt ut 2022

Yuki Tsunoda var selv overrasket da kontrakten hans ble forlenget utover fjorårssesongen. Om prestasjonene hans forrige sesong var under pari, må årets resultater kunne sies å være mer tilfredsstillende. I tillegg er lagkamerat Gasly ryktet å ville forlate teamet. Det vil i seg selv hjelpe Tsunoda ettersom at teamet tvilsomt vil bytte ut begge førerne samtidig.

Pierre Gasly er et av de navnene det ryktes mest rundt. Gasly har prestert godt i flere år, og mange mener at han fortjener et sete i et topp-team. Men med denne ukens forlengelse av Perez kontrakt vil ikke den muligheten komme i Red Bull med det første. Kontrakten hans løper til og med 2023, men det rapporteres om at han har muligheten til å snakke med andre lag allerede nå. Per nå ser de mest aktuelle setene ut til å være hos Aston Martin eller McLaren, om Sebastian Vettel og/eller Daniel Ricciardo skulle forsvinne ut.

Om Gasly skulle forsvinne vil det naturligvis føre til et ledig sete hos Alphatauri. Hvem som eventuelt kan være på vei inn er et godt spørsmål, ettersom at ingen av Red Bull-juniorene har imponert nevneverdig hittil. Vår egen Dennis Hauger ser ut til å trenge et år til i Formel 2, og det er heller ingen andre av juniorene som virkelig har gjort seg aktuell for et Formel 1-sete.

En mer aktuell mulighet kan være Alex Albon, som denne sesongen kjører for Williams. Red Bull var svært involvert i å skaffe Albon setet i Williams, og en retur til systemet kan fort være i horisonten.

Ferrari
Charles Leclerc – Kontrakt ut 2024
Carlos Sainz – Kontrakt ut 2024

Hos Ferrari er førerkabalen foreløpig hugget inn i stein etter at Sainz forlenget kontrakten sin til og med 2024 – like lenge som Leclercs kontrakt.

Carlos Sainz er sikret to ytterligere år hos Ferrari sammen med teamkamerat Charles Leclerc
Foto: Ferrari press

McLaren
Lando Norris – Kontrakt ut 2025
Daniel Ricciardo – Kontrakt ut 2023

Lando Norris har et trygt sete i Mclaren i flere år fremover. En mann med en langt mer usikker fremtid er derimot Daniel Ricciardo. Den svært populære australierens kontrakt løper ut neste sesong, men teamet har bekreftet at det finnes mekanismer i kontrakten som kan løse han ut før det. Samtidig rapporteres det om at det kan være Ricciardo selv som sitter med muligheten til å avslutte kontrakten – ikke motsatt.

LES OGSÅ: Brown: “Finnes mekanismer i kontrakten til Ricciardo”

Om Ricciardo skulle forsvinne ut dørene er som nevnt Gasly en het kandidat her. Der samme er regjerende Formel 2-mester Oscar Piastri, som per i dag også er en mulig reservesjåfør for McLaren om ikke Alpine trenger han.

McLaren har også knyttet til seg INDYCAR-førerne Colton Herta og Pato O’ Ward, men det er tvilsomt at noen av de vil være aktuelle for et formel 1-sete allerede neste sesong.

Aston Martin
Lance Stroll – Uviss kontraktstatus/ 2022
Sebastian Vettel – kontrakt ut 2022

Lance Stroll ser per idag urørlig ut, men det er usikkert om Strolls posisjon kan forsvares om Aston Martin virkelig skal bli et team å regne med i toppen.

Sebastian Vettels fremtid er mer usikker. Hvor lenge en fire ganger verdensmester er motivert for å fortsette i et lag som per i dag ikke får ting til å fungere er et betimelig spørsmål.

Om Vettel skulle ryke er det flere førere som kan være aktuelle erstattere. Oscar Piastri er et aktuelt navn hos de fleste lag. Ricciardo kan også være en mulighet om han ikke fortsetter i Mclaren, men her ser man gjerne for seg at det er Mclaren eller ingenting. En annen mulighet det har blitt ryktet litt rundt er Mick Schumacher, om han ikke skulle få fortsette i Haas.

Hvor mye lenger får vi se denne fører-duoen hos Aston Martin?

Mercedes
Lewis Hamilton – Kontrakt ut 2023
George Russell – Kontrakt ut 2023

George Russell er ubestridt med videre hos Mercedes. Det samme et syv ganger verdensmester Lewis Hamilton – så fremt han vil selv da. Kontrakten strekker seg til og med neste sesong, og per nå er det grunn til å tro at Hamilton ikke er på griden også i 2023.

Alpine
Esteban Ocon kontrakt ut 2024
Fernando Alonso kontrakt ut 2022

Hos Alpine står alt og faller på om Fernando Alonso får forlenget sin kontrakt utover denne sesongen eller ikke. Om Alonso ikke skulle få fortsette er det nesten utvilsomt deres reserve og F2-mester Oscar Piastri som tar det ledige setet.

Oscar Piastri er ryktet til en rekke ulike team – får han endelig et sete på griden?
Foto: Alpine

Williams
Nicholas Latifi – kontrakt ut 2022
Alex Albon – kontrakt ut 2022

Albon kan som nevnt være aktuell for Alphatauri om det skulle bli et ledig sete der. Om ikke det skulle skje er det stor grunn til å tro at han fortsetter i Williams også neste år.

Latifi er derimot under sterkt press. Han har fremstått som den klart svakeste føreren på griden i år, og spørsmålet er om Williams som nå har nye eiere egentlig trenger pengene hans. Ryktene går om at Latifi kan ryke allerede i sommer.

Om det skulle skje er det flere ulike kandidater. F2-mester Nyck de Vries kjørte sin første fredags-trening for Williams i Barcelona, men han har sannsynligvis blitt for gammel. Dobbel W-series mester Jamie Chadwick er også tilknyttet Williams – men det er lite som tyder på at Williams tar den sjansen nå. Også her er Oscar Piastri er aktuelt navn inn.

Haas
Kevin Magnussen – kontrakt ut 2023
Mick Schumacher – kontrakt ut 2022

Kevin Magnussen har hatt en meget vellykket retur til Formel 1, og kommer til å fortsette hos Haas også neste år.

Mick Schumacher har derimot en noe mer usikker fremtid. Han har fortsatt ikke tatt poeng, blitt satt på plass av sin nye teamkamerat, og har i tillegg forårsaket noen kostbare kollisjoner for teamet.

Med Ferrari-backing er det likevel grunn til å tro at Schumacher får fortsette i Haas, men om han skulle forsvinne ut trenger ikke det å bety slutten på Formel 1-karrieren. Aston Martin er som nevnt ryktet som en mulig destinasjon for tyskeren.

Alfa Romeo
Valtteri Bottas – kontrakt ut 2024
Guanyu Zhou – kontrakt ut 2022

Med to nye førere i teamet er det tvilsomt at det vil skje noen utskiftinger hos Alfa Romeo. Zhou har riktig nok hatt en tidvis skuffende sesongstart, men han tar med seg god økonomisk backing inn i teamet, og per nå ser det tvilsomt ut at han vil forsvinne allerede nå.

Kontraktstatus for alle førerne:

Max Verstappen Red Bull Racing 2028
Sergio Perez Red Bull Racing 2024
Pierre Gasly Alphatauri 2023
Yuki Tsunoda AlphaTauri 2022
Charles Leclerc Ferrari 2024
Carlos Sainz Ferrari 2024
Lando Norris McLaren 2025
Daniel Ricciardo McLaren 2023
Sebastian Vettel Aston Martin 2022
Lance Stroll Aston Martin Ikke kjent
Lewis Hamilton Mercedes 2023
George Russell Mercedes Ikke kjent
Esteban Ocon Alpine 2024
Fernando Alonso Alpine 2022
Nicholas Latifi Williams 2022
Alex Albon Williams 2022
Kevin Magnussen Haas “Multi-year”
Mick Schumacher Haas 2022
Valtteri Bottas Alfa Romeo “Multi-year”
Guanyu Zhou Alfa Romeo 2022