Hjem Nyheter Madrid ønsker seg Formel 1-løp

Madrid ønsker seg Formel 1-løp

Carlos Sainz kommer fra Madrid, og kan potensielt virkelig være på hjemmebane om Formel 1 igjen kjører i Madrid. Foto: Ferrari press

Madrid melder seg på og ønsker å arrangere Formel 1-løp. De er på ingen måte de eneste, og føyer seg inn i rekken av interessenter som ønsker å få en ettertraktet plass på kalenderen. 

Tekst: Joakim Stenløs

Madrid har uttrykt denne interessen for å arrangere Formel 1-løp i en uttalelse adressert direkte til Formel 1-sjef Stefano Domenicali. Uttalelsen vektlegger blant annet Madrids gode forutsetninger for et arrangement av denne typen. I Mai advarte Formel 1 arrangørene av løpet i Barcelona om å ordne opp i det de kalte uakseptable trafikk- og organiserings-problemer. Barcelonas kontrakt med Formel 1 varer forøvrig frem til 2026.

Se oversikt over alle bane-kontraktene nederst i saken!

Om et løp i Madrid er noe Formel 1 har interesse av eller ikke er foreløpig ikke kjent. Et eventuelt løp i den spanske hovedstaden kan arrangeres flere steder. Det kan bli et spektakulært gateløp i bygatene, men det kan også være et ønske å oppgradere Jarama-banen drøye 3 mil utenfor Madrid. Banen var arrangør av Spanias grand prix fra 1968 til 1981.

LES OGSÅ: Formel 1 til Nice?

Den gang ble banen riktig nok avskiltet i Formel 1 fordi den var for smal, og bilene har ikke akkurat blitt mindre de siste 40 årene. Men i arbeidet som uansett må til for å bli gradert til FIA grade 1, som man må ha på plass for å arrangere løp i Formel 1, kan banen muligens endres noe for å tilpasse seg de moderne Formel 1-bilene.

Det er også planer om å konstruere en ny bane i Morata de Tajuna utenfor Madrid, men det prosjektet er foreløpig ikke i nærheten av å kunne arrangere løp.

Trangt om plassen

Selv om et løp i Madrid ikke vil være aktuelt med det første kommer interessen på et tidspunkt hvor det allerede er hard kamp for å komme på kalenderen i årene fremover. Per nå er det 21 baner med kontrakt til 2023 eller lenger og 4 baner som er inne i sitt siste kontrakts-år i år, henholdsvis Mexico, Monaco, Belgia og Frankrike. I tillegg rapporteres det om at Sør-Afrika skal være nærme en retur til sirkuset allerede fra neste sesong.

LES OGSÅ: F1 returnerer til Sør-Afrika?

Formel 1s Concorde-avtale med teamene åpner foreløpig for 24 løp i året. Da sier det seg selv at det er trangt om plassen. En mulig løsning kan være at enkelte baner rullerer på å arrangere løp fra år til år.