Hjem Nyheter Piquet kastes ut av paddocken

Piquet kastes ut av paddocken

Foto: LAT Images

Tre ganger verdensmester Nelson Piquet har hatt en turbulent uke etter at et intervju med rasistisk ordbruk om Lewis Hamilton har kommet frem i lyset. Nå er han ikke lenger velkommen i Formel 1-paddocken. 

Joakim Stenløs

BBC melder torsdag at Formel 1 har valgt å nekte brasilianeren tilgang til paddocken grunnet hans uttalelser. I tillegg har den tradisjonsrike British Racing Drivers Club også suspendert Piquets medlemskap.

Intervjuet stammer opprinnelig fra November 2021, og omtaler fjorårets løp på Silverstone hvor Verstappen, som for øvrig er Piquets svigersønn, kolliderte på dramatisk vis etter en kontakt med Hamilton. I omtalen av Hamilton brukte Piquet ordet «neguinho».

LES OGSÅ: Haugers rivaler i trøbbel før Silverstone

I en beklagelse fra Piquet selv uttrykker han at dette er et tilfelle av språk-forvirring:

«Det jeg sa var lite gjennomtenkt, og jeg gir ikke noe forsvar for det, men jeg vil presisere at begrepet som brukes er et begrep som historisk har blitt brukt mye på braisliansk portugisisk som et synonym for «fyr» eller «person», og var aldri ment for å fornærme. Jeg ville aldri brukt ordet jeg har blitt anklaget for i noen oversettelser.

Jeg fordømmer på det sterkeste ethvert forslag om at ordet ble brukt av meg med det formål å forringe en sjåfør på grunn av hudfargen hans. Jeg beklager på det sterkeste til alle som ble berørt, inkludert Lewis, som er en utrolig sjåfør, men oversettelsen i noen medier som nå sirkulerer på sosiale medier er ikke korrekt. Diskriminering har ingen plass i F1 eller i samfunnet, og jeg avklarer gjerne mine tanker i den forbindelse.»

LES OGSÅ: Hitch vil ikke sparke Vips etter rasisme

FIA, Formel 1 og en hel rekke team og førere har stått frem og støttet Hamilton i kampen mot rasisme. På torsdagens pressekonferanse uttaler Verstappen at det ikke var riktig av Piquet å bruke begrepet han gjorde, men at han «definitivt ikke er en rasist». 

Hamilton selv uttrykker at denne typen tankesett må endres, og mener at tiden for handling har kommet. Han uttaler også på pressekonferansen at sporten må slutte å gi disse «eldre stemmene» en plattform om F1 skal komme dit de vil:

«Jeg vet egentlig ikke hvorfor vi fortsetter å gi disse eldre stemmene en plattform. Fordi de snakker om sporten vår, og vi ønsker å dra til et helt annet sted, og det er ikke representativt for hvem vi er som en sport nå og hvor vi planlegger å dra.

Vi ønsker å vokse i USA og andre land, Sør-Afrika, og vi må se på fremtiden og gi de yngre menneskene en plattform som er mer representativ for dagens tid, og hvem vi prøver å være i retningen vi går.

Det handler ikke bare om ett individ, det handler ikke bare om en bruk av det begrepet. Det er det større bildet.»

Foto: LAT Images

Sportslig håper briten på et godt løp på Silverstone etter en krevende sesongstart for han og teamet. Hamilton har vunnet 7 av de siste 8 løpene på Silverstone, og kan med en pall-plass denne helgen bli den føreren med flest pall-plasseringer på en og samme bane med sin pall-plass nummer 13 på Silverstone.