Nyck De Vries er klar for sin tredje fredags-trening denne sesongen, og det også for lag nummer tre. I løpet av høsten må samtlige lag i Formel 1 slippe til en «rookie» i minst to fredags-treininger, men hvem skal kjøre?

Joakim Stenløs

Tidligere i år har De Vries kjørt for både Mercedes hvor han er reserve-sjåfør og for Williams hvor han også ryktes som et alternativ til et heltids-sete fra neste sesong. 

Denne gangen er det Aston Martin som benytter seg av De Vries’ tjenester. Treningen vil kjøres førstkommende fredag på Monza, og det er Sebastian Vettel som trer til side for å gi plass til De Vries. 

Hvem som skal kjøre den andre obligatoriske rookie-treningen er usikkert. Kanskje kan Formel 2-leder Felipe Drugovich få sjansen, om rapportene om at brasilianeren er i samtaler med Aston Martin om et reserve-sete fra neste sesong stemmer. 

LES OGSÅ: DIsse rekordene kan stå for fall denne høsten

AlphaTauri

I AlphaTauri kjørte Liam Lawson trening for laget på Spa. Plass nummer to kan gå til en av de mange juniorene Red Bull har tilgjengelig, men den kan også gå til Colton Herta. Herta er ifølge Helmut Marko i praksis klar for AlphaTauri, men han sliter med å samle nok superlisens-poeng. Selv om fredags-treninger ikke kommer til å vippe amerikaneren over grensen, kan det være aktuelt å gi Herta en eller flere treninger denne høsten. 

Red Bull

Hos Red Bull kjørte Juri Vips trening i Barcelona i vår. Plass nummer to kan også her ende med å gå til Colton Herta for å gi han mest mulig erfaring og superlisens-poeng før han etter all sannsynlighet trer inn i et fast sete hos AlphaTauri fra neste sesong. Om ikke Herta kjører virker Liam Lawson å være lengst frem i køen blant juniorene. 

LES OGSÅ: Superlisensen eneste hindring for Herta

Alfa Romeo 

Alfa Romeo slipper på mange måter billig unna ettersom at Guanyu Zhou teltes som rookie i sin første trening i Bahrain. Lagets junior-fører Theo Pourchaire skal kjøre den andre treningen, men team-sjef Frederic Vasseur har uttrykt bekymring i jakten på et passende tidspunkt. Han mener at noen helger er vanskelig med tanke på utfordrende baner, og at noen helger har Formel 2 i veien, men med 6 av 8 resterende løp uten Formel 2 i veien vil nok dette løse seg.

McLaren

Et annet Mercedes-drevet lag som kan ende opp med å benytte seg av De Vries’ tjenester er McLaren. Ellers er det per nå usikkert om Oscar Piastri, som kjører for McLaren fra og med neste sesong, faktisk skal fullføre sine reserve-plikter for Alpine. Om han blir løst fra den forpliktelsen vil han sannsynligvis få sjansen på en trening i høst. 

Ellers har ikke McLaren noen junior-førere knyttet til seg, men de har flere førere som har testet fjorårets F1-bil. IndyCar-førerne O’ Ward og Palou er mulige alternativer. I tillegg har Red Bull-junior Jehan Daruvala testet samme bil, og kan være aktuell for ent trening. 

Alpine

Hos Alpine var naturligvis Oscar Piastri en åpenbar kandidat, men det er ikke lenger like sikkert. Av juniorene er Jack Doohan en klar kandidat, som man vil tro får muligheten. 

LES OGSÅ: Piastri om konflikten: «forvirrende og opprørende»

Kanskje kan Oscar Piastri få sjansen i en trening for McLaren allerede denne sesongen. Foto: Alpine

Haas

Hos Haas er deres reserve Pietro Fitipaldi høy-aktuell. Brasilianeren kjørte 2 løp i 2020 etter Romain Grosjeans ulykke, og er med det akkurat innenfor kravet for en rookie.  Å gi treningstid til noen førere i deres motor-leverandør Ferraris stall kan også være aktuelt. Haas gir plass til Giovinazzi, som også er linket til Haas-setet neste sesong, i to treninger – men han telles naturligvis ikke som en rookie.

Ferrari

Hos Ferrari er deres reserve Robert Scwartzman mest aktuell. Kanskje kan motor-samarbeidet også gå begge veier, slik at Alfa Romeos reserve Theo Pourchaire får prøve seg i Ferrari. 

Williams

Williams er et av lagene som har alt på plass. Nyck De Vries har som nevnt allerede kjørt trening for laget. I tillegg er det bekreftet at deres junior og F2-fører Logan Saregant skal kjøre i USA i Oktober. 

Mercedes

Som nevnt har De Vries også kjørt trening for Mercedes. Laget har også Formel 2-fører Fredrik Vesti i stallen, som kan bli aktuell for en trening utover høsten. 

LES OGSÅ: Definerende helg i vente for Hauger og co.