Tirsdag kom bekreftelsen på at kineseren blir værende hos Alfa Romeo. Dermed vil tidenes første kineser i Formel 1 også få muligheten til å kjøre på hjemmebane neste sesong. 

Joakim Stenløs 

Alfa Romeo annonserte allerede forrige uke at det ville komme en annonsering av et eller annet slag i dag, og nå er det altså klart at det hele dreier seg om Zhou’s forlengelse. Som årets eneste rookie har Zhou til nå samlet 6 poeng, og tok sist et etterlengtet poeng på Monza. Det etter at laget har hatt en tung sommer hvor heller ikke hans langt mer meriterte lagkamerat Valtteri Bottas har sanket poeng. 

Alfa Romeo har slitt med å ha en pålitelig bil gjennom sesongen, og utviklingen gikk feil vei i etterkant av Canadas Grand Prix. Tidligere har Zhou uttalt at hans egen progresjon gjennom sesongen har blitt skygget over av at utviklingen av bilen ikke har holdt følge med konkurrentene. 

Men nå blir det altså nok av muligheter for Zhou til å vise seg frem, og kineseren er naturligvis glad for å ha forlenget med teamet:

– Jeg er glad og takknemlig overfor Alfa Romeo F1 Team ORLEN for muligheten til å være en del av laget for en ny sesong. Å komme til Formel 1 var en drøm som gikk i oppfyllelse, og følelsen av å konkurrere for første gang i et løp vil leve med meg for alltid: teamet har vært utrolig støttende, tatt imot meg fra dag én og hjulpet meg med å tilpasse meg de mest komplekse seriene i motorsport. Det er mer jeg ønsker å oppnå i denne sporten og med laget, og det harde arbeidet vi har lagt ned sammen siden starten av året er bare det første steget mot dit vi ønsker å være neste sesong. Det er fortsatt mye å lære, mye å utvikle, men jeg er trygg på arbeidet vårt: Jeg ser frem til neste kapittel i historien vår sammen, avslutter Zhou i forbindelse med annonseringen. 

LES OGSÅ: Nordens Formel 1-duo må snu formen

Endelig hjemmebane!

Dermed er det også klart at Zhou får muligheten til å kjøre på hjemmebane som første kineser i Formel 1 når sirkuset neste sesong returnerer til Kina. Løpet kjøres som kjent i Shanghai, som også er 23-åringens hjemby. Allerede før forlengelsen var et faktum uttrykte Zhou stor glede over å få kjøre på hjemmebane:

– Det vil være en utrolig følelse å kjøre på hjemmebane foran mitt eget publikum. Jeg var på det første Formel 1-løpet på Shanghai-banen som tilskuer, og forhåpentligvis vil jeg neste år ha sjansen til å kjøre der i en Formel 1-bil. Jeg vedder på at det blir en fantastisk opplevelse, og publikum vil bli gale. Jeg kan ikke vente!

LES OGSÅ: Neste års Formel 1-kalender er klar

Få ledige seter – men mange muligheter

Etter at både Zhou og Tsunoda nå har forlenget sine kontrakter er det kun tre ledige seter igjen på neste års grid: Williams, Alpine og Haas. Williams har annonsert at Latifi er ferdig i teamet etter årets sesong. Teamet virker per nå å være mest interessert i enten Nyck De Vries eller Logan Sargeant, men ingen av de er sikre kort. De Vries kan være ønsket også av andre lag, og Sargeant er avhengig av å holde på en topp 5-plassering i Formel 2-mesterskapet siste løpshelg i Abu Dhabi for å kvalifisere til superlisens.

Alpine er et av lagene som er interessert i De Vries, men de skal etter rapportene først og fremst ønske seg Pierre Gasly. Gasly er i teorien under kontrakt med AlphaTauri, som i så fall må finne en erstatter om man bestemmer seg for en avtale hvor Gasly får muligheten til å forlate teamet. Da skal nettopp De Vries igjen være aktuell etter at nederlenderen har blitt observert i møte med Red Bull-nestor Helmut Marko i Østerrike.

Hos Haas har ikke Mick Schumacher fått forlenget sin kontrakt. Det skal være en reel mulighet for at mannen Zhou erstattet i Alfa Romeo, Antonio Giovinazzi, kan erstatte tyskeren i Haas fra neste sesong. I tillegg er førere som Daniel Ricciardo, Nico Hulkenberg og Jack Doohan også i miksen for et av de ledige setene neste sesong.

LES OGSÅ: Om Schumachers mulige Haas-exit: – uforståelig