Hjem Nyheter Red Bull og Aston Martin kan ha oversteget budsjett-taket

Red Bull og Aston Martin kan ha oversteget budsjett-taket

Foto: Lars Baron / Getty Images / Red Bull Content Pool

Rapporter fra rundt om i paddocken melder at det skal være to lag som i fjorårets sesong oversteg budsjett-taket. De to lagene skal være Red Bull og Aston Martin. I ytterste konsekvens kan Verstappen miste sin verdensmester-tittel. 

Joakim Stenløs

Det hele er basert på rykter, og ingenting er offisielt bekreftet. FIA uttaler at de fortsatt jobber med å vurdere lagenes regnskap. Det er forventet at det kommer informasjon om saken 5. oktober.

– FIA ferdigstiller for tiden vurderingen av regnskapene for 2021 som er sendt inn av alle Formel 1-lagene. Påståtte brudd på det økonomiske regelverket, hvis det er noen, vil bli behandlet i henhold til den formelle prosessen fastsatt i regelverket.

I begge tilfellene skal det dreie seg om såkalte «minor breaches». Det vil si at budsjettet har blitt oversteget med opp til 5%, noe som tilsvarer en mulig sum opp mot 7 millioner dollar. 

Selv om de mulige overtredelsene omtales som «minor» er ikke de potensielle konsekvensene like små. Regelverket åpner opp for alt fra bøter og reprimander til poengtrekk og ekskludering fra mesterskapet. Med andre ord kan i ytterste konsekvens Max Verstappen miste sin verdensmester-tittel, og Lewis Hamilton med det notere seg for sin åttende tittel. 

LES OGSÅ: Dobling av antall sprintløp neste sesong

– En syretest på hele konseptet

Viaplay’s Formel 1-kommentatorer Atle Gulbrandsen og Hennig Isdal har diskutert ryktene under fredagens to fri-treninger. Begge er klare på at uavhengig av hva som vil skje om ryktene stemmer, så er avgjørelsen FIA lander på avgjørende for hvordan budsjett-taket vil håndheves i fremtiden: 

– Dette er en syretest på hele konseptet budsjett-tak. Dette er første gangen at regelen blir brutt – hva blir da konsekvensen?, spør Atle Gulbrandsen seg.

– Den beslutningen de nå tar vil skape presedens for hva som vil skje videre, istemmer Isdal. ¨

LES OGSÅ: Om Schumachers mulige Haas-exit: – uforståelig

Horner: – Vår innsendelse var under grensen

Red Bull’s teamsjef Christian Horner har adressert ryktene, og uttaler til Sky sports at regnskapet var innenfor grensene da de ble levert inn til FIA. 

– Jeg er ikke klar over noen overtredelser. 

– Regnskapene ble levert i mars, så det har vært en lang prosess med FIA å gå gjennom dem, og vi er i den prosessen mens vi snakker. 

– Vår innsending var under grensen, og det er opp til FIA å følge prosessen, som de gjør nå.