Hjem Nyheter Gasly i trøbbel

Gasly i trøbbel

Foto: Peter Fox/Getty Images / Red Bull Content Pool
Pierre Gasly er bare to prikker unna å bli utelukket fra et F1-løp – det er dårlig nytt for Alpine.

Tekst: Stein Pettersen – Formel-1.no

AlphaTauri-fører Pierre Gasly er på vei til Alpine, men med seg på veien har han med seg 10 prikker på superlisensen, og det vil henge over ham for de neste ni løpene – frem til de første forsvinner etter Emilia Romagna Grand Prix i mai neste år.

Faktisk mistet han nettopp to prikker før neste helgs løp i Brasil – ettersom det er ett år siden han fikk dem.

LES OGSÅ: Sterke reaksjoner etter nestenulykke

Gasly har blitt dømt seks ganger på de 15 løpshelgene som har vært siden Spania Grand Prix i mai – litt overraskende ettersom han vel sjelden har blitt sett på som en uaktsom eller farlig fører.

Designet for å roe ned gjengangere

Systemet med prikker på superlisensen ble innført som et direkte resultat av løpet på Spa i 2012 der Romain Grosjean tok ut en rekke førere i starten, blant dem Fernando Alonso. På det tidspunktet var flere førere og team kritiske til franskmannen som hadde vært i overkant optimistisk ved en rekke tilfeller, og kollisjonen på Spa fikk begeret til å renne over.

Dommerne beskrev det som skjedde på Spa som «et ekstremt alvorlig brudd på regelverket, som kunne medført alvorlig skade for andre» og påpekte også at hendelsen hadde ført til at flere av de som kjempet om mesterskapet ble frarøvet muligheten til å kjøre løpet».

Som et resultat av dette innførte man et prikksystem der 12 betyr at føreren må stå over neste løp.

LES OGSÅ: Gasly bekreftet for Alpine

For Alpine kan dette bli et problem – de vil ha en fører som fra start av neste sesong må ta hensyn til prikkene sine de første viktige løpene. Det kan bety viktige poeng tapt i konstruktørmesterskapet, der Alpine selvsagt ønsker å hevde seg så høyt som mulig i jakten på viktige TV-inntekter.

Et resultat kan bli at Gasly med «vilje» pådrar seg ytterligere poeng i Brasil – og dermed står over årets siste løp i Abu Dhabi og kan starte neste sesong for Alpine uskyldsren.