Hjem Nyheter FIA forbyr politiske, religiøse og personlige uttalelser

FIA forbyr politiske, religiøse og personlige uttalelser

Foto: Mercedes F1 / LAT Images

Det internasjonale bilsportforbundet strammer inn reglene, og gjør det nå vanskeligere å komme med politiske, religiøse eller personlige uttalelser. Viaplays Atle Gulbrandsen håper førerne likevel kan fortsette å fronte sine meninger. 

Joakim Stenløs

I FIAs oppdaterte sportsreglement foran 2023-sesongen heter det nå at følgende vil utgjøre et regelbrudd: 

– Generell fremsettelse og fremvisning av politiske, religiøse og personlige uttalelser eller kommentarer, spesielt i strid med det generelle nøytralitetsprinsippet fremmet av FIA under dets vedtekter, med mindre det tidligere er skriftlig godkjent av FIA for internasjonale konkurranser, eller av det relevante ASN for Nasjonale konkurranser innenfor deres jurisdiksjon, heter det i den nye formuleringen. 

Man må altså nå få en skriftlig tillatelse for å kunne komme med en politisk, religiøs eller personlig uttalelse. Tidligere har regelverket kun hindret politiske eller religiøse uttalelser som «er skadelig for FIAs interesser».

LES OGSÅ: Disse lagene skal konkurrere i Formel 1s nye kvinneserie

– Viktig at store stjerner bruker makten sin

Til tross for denne endringen håper Viaplays Formel 1-kommentator og ekspert Atle Gulbrandsen at førerne kan fortsette å markere.

– Jeg håper førerne får tillatelse til markeringer, da jeg synes det er viktig at store stjerner bruker makten sin til å fronte meninger, skriver Gulbrandsen i en tekstmelding til Formel-1.no. 

Lewis Hamilton med regnbuehjelm forrige gang Formel 1 kjørte i Qatar. Foto: Mercedes F1/LAT Images

Få dager etter at Fotball VM i Qatar er over er det mange som sammenligner dette med FIFAs regelverk. En va mange kontroversielle situasjoner i mesterskapet oppsto da spillerne ble truet med gult kort om de brukte et kapteinsbind dekorert med «one love» og regnbuefarger under mesterskapet, noe som førte til at heller ingen brukte det. Kommende sesong returnerer Formel 1 til Qatar og andre stater hvor homofili ikke er tillatt.

LES OGSÅ: Gulbrandsen ut mot trakaksering: – Helt uakseptabelt!